Кризата с подземните води в Индия заплашва продоволствената сигурност за милиони

CNN

Милиони хора в Индия са изправени пред сериозна заплаха за препитанието си и продоволствената сигурност поради прекомерната експлоатация на жизненоважни водоснабдявания, споделят авторите на ново проучване. Индия е един от най-големите производители на култури в света и повече от половината от нейните 1,3 милиарда души разчитат на селското стопанство за препитание, но подземните води, които съставляват 40% от водоснабдяването на страната, непрекъснато се изчерпват от години. Проучването, публикувано в сряда в списанието Science Advances, установи, че прекомерното използване на подпочвените води може да доведе до спад в зимните реколти в някои региони на страната до 2025 г.

Екип от международни изследователи анализира сателитни изображения и данни от преброяването на населението, за да прецени въздействието върху реколтите през зимата, които представляват 44% от годишните посевни площи в страната, за хранителни култури. Зимното земеделие разчита в голяма степен на напояването с подпочвени води, за разлика от други сезони, които могат да се възползват от силните мусонни дъждове.

Производството на индийска храна рязко нараства от 60-те години на миналия век, тъй като фермерите започват широко да използват тръбни кладенци, с които черпят вода от дълбините на земята. Това им е позволило да продължат да се занимават със земеделие дори по време на сухи сезони, когато няма дъжд или достатъчно повърхностни води. Прекомерният добив обаче е оставил „критично ниска наличност на подпочвени води“ в северозападната и южната част на страната, според изследването.

„Много изследвания показват, че Индия има голямо изчерпване на подпочвените води, но към днешна дата не е ясно какво въздействие може да има това изчерпване върху селскостопанското производство“, казва водещият автор Меха Джейн, асистент в Университета за Околна среда и Устойчивост в Мичиган.

Изследователите установяват, че ако фермерите в свръхексплоатирани региони загубят целия достъп до подпочвените води и водата за напояване не бъде заменена с вода от други източници, реколтите през зимата могат да намалят с 20% в цялата страна и с 68% в най-силно засегнатите райони. Това е най-лошият сценарий и щетите могат да бъдат смекчени, ако властите предприемат действия и приемат алтернативни опции за напояване, се казва в изследването. Правителството настоява за приемането на напоителни канали, които да отклоняват повърхностните води от езера и реки и така да се помогне за компенсиране на част от загубите. Но това далеч не е идеалното решение – дори ако всички региони, които в момента използват изчерпани подпочвени води, преминат към напоителни канали, реколтите през зимата все още могат да намалят със 7% в цялата страна и с 24% в най-засегнатите места, според проучването. Също така, напояването чрез каналите ще става за своя сметка – това би означавало, че фермерите са по-уязвими от метеорологичните промени, тъй като езерата и реките зависят от валежите. Подземните води са по-справедлив начин за разпределение на водата по селата, тъй като кладенците са децентрализирани, за разлика от мащабните канални проекти.

„Нашите резултати подчертават критичното значение на подпочвените води за индийското земеделие и поминък в селските райони и успяхме да покажем, че простото осигуряване на напоителни канали като заместител на напоителния източник вероятно няма да бъде достатъчно за поддържане на настоящите нива на производство в условията на изчерпване на подпочвените води“, каза Джейн в съобщение за новини. Вместо това правителството трябва да приеме широк спектър от стратегии – например преминаване към по-малко интензивни за вода зърнени култури, използване на пръскачки и капково напояване за пестене на вода и политики за повишаване на ефективността на напоителните канали.

Пълният текст на статията може да прочетете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *