Китайският финтех гигант Lufax планира международна кампания

Автор: Арджун Кхарпал CNBC

KEY POINTS

  • Китайският финтех гигант Lufax полага основите за международна експанзия през следващите пет години след парична инжекция от американското IPO, каза изпълнителният директор на компанията пред CNBC
  • Lufax започна търговия на Нюйоркската фондова борса в петък, като събра около 2,36 млрд. Долара
  • Изпълнителният директор на Lufax Грег Гиб заяви, че страните от Югоизточна Азия могат да бъдат „чудесна дългосрочна възможност“

ШАНХАЙ – Китайският финтех гигант Lufax полага основите за международна експанзия през следващите пет години след парична инжекция от американското IPO, каза изпълнителният директор на компанията пред CNBC

Lufax започна търговия на Нюйоркската фондова борса в петък, като събра около 2,36 млрд. Долара. Акциите паднаха с 14,3% при дебюта си, но намалиха част от тези загуби, затваряйки до $ 12,85 на акция, около 4,8% по-ниско от предлаганата цена от $ 13,50. Американските фондови пазари се разпродадоха миналата седмица.

Компанията, която си партнира с финансови институции, за да предлага заем за малък бизнес и продукти за управление на богатството чрез своята платформа, започва да тежи по-голям натиск в чужбина след малко първоначално нападение.

„Начинът, по който гледаме на международната страна, особено на Югоизточна Азия, е чудесна дългосрочна възможност. На много от пазарите в Югоизточна Азия го добавяте, той все още е по-малък от провинция в Китай, така че нашият непосредствен приоритет за следващите три от четири години по отношение на растежа очевидно е вътрешният пазар “, Грег Гиб, главен изпълнителен директор на Луфакс, каза пред CNBC в интервю, излъчено в понеделник.

„Но ако се замислите за промените, които се случват около Хонконг, Големия залив, отваряйки тези връзки там, ние смятаме, че е подходящият момент да започнем да подготвяме за това, което след пет години би могло да бъде доста интересно.“

Районът Greater Bay е план на Китай за свързване на Хонконг и Макао и големите градове в Южен Китай.

През 2017 г. Lufax стартира платформа за управление на богатството в Сингапур. Той също така стартира услуги в Индонезия и Хонг Конг. Но доходите от международни операции „все още не са съществени“ за бизнеса, според проспекта за IPO.

Гиб каза, че натискът в чужбина ще включва партньорство с местни марки, но с технологията Lufax, която стои зад продукта. Компанията изтъква способността си да използва данни и изкуствен интелект, за да помогне ефективно да съобрази клиентите с правилния финансов продукт.

Списък в САЩ
Луфакс стана публично достояние в Ню Йорк въпреки напрежението между САЩ и Китай. Законодателите във Вашингтон настояват за по-голям контрол върху китайските компании чрез предложеното законодателство, което заплашва да премахне някои фирми от САЩ.

Други китайски фирми все по-често търсят пазари в Шанхай и Хонконг за IPO или вторични предложения. Например Alibaba, JD.com и NetEase, три компании, изброени в САЩ, извършиха вторични листинги в Хонг Конг.

Междувременно Ant Group ще направи двойна регистрация в Хонг Конг и Шанхай в четвъртък в това, което се очаква да бъде най-голямото IPO в света.

Но Lufax не е сам в списъка си в американските китайски производители на автомобили Xpeng Motors и Li Auto, и двете станаха публични на Wall Street по-рано тази година.

„Нашата гледна точка е, че ние сме китайска компания, която има много прозрачност, която всъщност приветства присъствието на глобална сцена. Смятаме, че … Ню Йорк е чудесно място за нас да започнем, той ни дава достъп до правилните инвеститори, до правилното покритие на анализаторите “, каза Гиб пред CNBC в отговор на въпрос за листването в Ню Йорк.

„Както знаете, в дългосрочен план имате много възможности какво можете да направите. Но засега смятаме, че това е добрата първа стъпка. „

На въпрос дали компанията е обсъждала вторичен списък в Шанхай или Хонг Конг, Гиб каза, че това „не е нещо, за което веднага планираме“, а „ако трябва да натиснем спусъка, това е сравнително лесно.

Регулаторен риск
Някога Луфакс е бил гигант за равнопоставено кредитиране в Китай. Но по-строгите разпоредби за сектора от страна на китайските власти принудиха компанията да намали този бизнес. През 2019 г. Lufax излезе от взаимното кредитиране.

Регулаторните рискове със сигурност са високи за финтех компаниите в Китай, където правилата понякога се борят да наваксат технологията.

Гиб каза, че Lufax е добре оборудван за справяне с всякакви промени от регулаторите надолу по пътя.

„Едно от нещата, което е вярно за Китай като цяло, е, че се променя много бързо. Пазарът се променя много бързо, регулациите се променят, за да бъдат в крак с пазара, един от нашите белези за успех, причината, поради която всъщност представихме компанията публична сега, е, че смятаме, че регулаторната рамка се е подобрила значително през последните няколко години – каза Гиб пред CNBC.

„Ако се върнете преди пет години, един от проблемите с fintech в Китай беше, че нямаше много регулация и това доведе до собствени проблеми на другите. Но смятаме, че всъщност целите са все по-ясни. Регулаторният риск намалява. Винаги ще има промяна. Но една от ключовите ни силни страни, които сме разработили през този период, е способността да се въртим, когато трябва и винаги да имаме план Б. “

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *