Какво толкова специално има в масленото пиле, едно от любимите ястия в Индия?

По материал на Fodors

Пилето в масло е изминало дълъг път, който трягва от случайно ястие, направено в малка даба в Делхи.

Индия е нещо повече от пилешко масло, нека започнем с това. Всеки регион в страната има свои вкусове и съставки, които придават нюанси на различни микрокухни, а всяка кухня има своя собствена история и наследство. Колкото и да е известна индийската кухня в международен план, тя е обобщена с няколко ястия, но хилядите рецепти от Кашмир до Канякумари правят невъзможно събирането й в готварска книга.

Нека да поговорим за едно от ястията, които са преминали границите, за да се превърнат в основен продукт в индийските ресторанти по целия свят: пиле на основата на домати, червеникаво-оранжево, кремообразно масло. Вярвате или не, това беше второто най-търсено индийско ястие в световен мащаб през миналата година, с 400 000 търсения за месец. И защо не? Толкова е универсално!

Традиционно допълнен от наанс, сега се добавя към тестени изделия, на пица като заливка, на рула, на пайове, на пулао, а също така замества картофите като пълнеж в самоса. Пуританите ще кажат, че най-добрият начин да го ядат е според замисъла на създателите му, но неговата еволюция доведе до кросоувъри с различни кухни и го направи още по-популярен.

Кой е изобретил пиле с масло?
Е, тук започва спорът. Има две семейства, които твърдят, че това е тяхното наследство и е трудно да се определи.

И така, първата история върви по този начин. Преди разделянето на Индия и Пакистан, Кундан Лал Гуджрал прави пиле тандури в даба в Пешавар през 20-те години. След независимостта той отлетя за Делхи и отвори ресторант Moti Mahal в Дарягандж с двама партньори. По онова време непродадените остатъци не можеха да се съхраняват в хладилник. Гуджрал не искаше да бъде разточителен, затова експериментира със сушени парчета пиле, добавя домати, масло и някои масали към соса и по този начин ражда известното маслено пиле.

Сега ето обратът: Според Рагхав Джаги (потомък на един от партньорите), не Гуджрал е измислил рецептата, а дядото на Джаги Кундан Лал Джаги.

С останалата част от историята такава, каквато е, другата версия е, че Гуджрал беше чудесен домакин на ресторант Моти Махал, но именно Джаги е човекът в кухнята, който разбърквал тенджерата. Той измисли пиле с масло в Делхи, когато голяма група бежанци дошли в ресторанта и той нямал достатъчно пиле тандури, за да ги нахрани всички. И така, той разбил соса и добавил към него пиле тандури, импровизирайки, за да могат бежанците да го изядат с наан.

Без значение кой е изобретил ястието, ресторантът се превърна в забележителност в града, толкова добре познат, че покойният премиер на Индия Джавахарлал Неру стана покровител, а бившият президент на САЩ Ричард Никсън дори се отби за хранене. Докато семейството на Гуджрал все още притежава марката Moti Mahal и има франчайзи по целия свят, семейството на Jaggi отвори ресторант Daryaganj миналата година и те също планират да се разширят.

След това има пиле тика масала, близък роднина на маслено пиле, което външният секретар на Обединеното кралство Робин Кук нарече истинското британско национално ястие през 2001 г. Пилето Тандури беше добавено към доматената супа, за да направи това ястие през 70-те години в ресторант в Глазгоу, когато клиент се оплака, че месото е твърде сухо. Това също е противоречива тема, защото мнозина твърдят, че са измислили и това ястие.

И битката с пилешкото масло не спира до тук. От даба до изискан ресторант, пилешкото масло е основно в индийските ресторанти, предлагащи северноиндийска кухня, но всеки ресторант има свой собствен начин на готвене. Някои използват варено пиле, докато други използват тандури. Някои добавят гарам масала, други кашу. Когато откриете колега любител на пилешко масло, не забравяйте да попитате дали им харесва сладко или пикантно, или ще бъдете разочаровани, ако изберат „грешния“ ресторант.

Шибани Бава, базирана в Делхи писател на храни, казва, че най-важната съставка за нея е kasoori methi (семена от сминдух).

Бава посочва, че сладостта на кърито е помогнала за популярността му: „Пилешкото масло вече имаше намек за сладост, но с времето стана по-сладко. Приляга добре към западното небце. И наистина не можете да сбъркате с неговата доматена основа. “ Това, което също е помогнало, добавя тя, е, че не е прекалено тежко от подправки като други индийски ястия, така че меките вкусове са му спечелили място в международните кухни.

Слава по света
Има една поговорка на хинди, jaisa desh waisa bhesh (каквато е държавата, такава трябва да бъде и маската). Скромното ястие, което бежанците от Пенджаби прочуха в Индия, отиде в различни части на света, когато индианците мигрираха, и то се адаптира. Храната намира начин да надхвърли границите – миналото информира настоящето, когато реагира на промените в заобикалящата го среда.

В големите градове по света ще видите индийски ресторанти, които сервират това ястие, но с чувството да угодят на небцето на хората си. Смесването на две култури е щастлива случайност, начин на живот в този разнообразен свят, който не може да остане поляризиран с нарастващата миграция.

Базираната в Далас Урваши Питре, президент на компания, управлявана от данни, направи заглавия преди няколко години, когато публикува рецептата си за „Пиле с незабавно гърне с масло“. Това беше такъв хит, че й донесе сделка с книга. Пилешкото масло – трудоемко за готвене дори за професионални готвачи – беше опростено от родения в Пуна блогър за храна и домашните готвачи я възнаградиха с жизненост и слава.

След това има и маслено пилешко ротис в Канада и тако пилешки такос, които не се получиха добре в Ню Йорк Нова Зеландия толкова обича своето маслено пиле, че веднъж McDonald’s въведе маслен пилешки пай. И вземете това: Кивис е поръчал повече от 1300 пилета с масло за 89 дни от ресторант след приключването на заключванията. Супермаркетите в метрото по света разполагат с готови кутии за хранене с пилешко масло и масална пилешка масала за тези, които искат да опитат у дома.

Това ястие е комфортна храна, в Индия и извън нея. Независимо дали го обединявате с ориз / наан или отивате на причудливо на пръв поглед смесица, добре е да знаете, че масленото пиле е истинско ястие от солта на земята, смирено и направо от сърце.

Жадуваш ли сега? Ето рецепта, представена в The New York Times.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *