Какво накара главния министър на Утаракханд Рават да подаде оставка

HindustanTimes

Главният министър на Утаракханд Тривендра Сингх Рават подаде оставката си пред губернатора Бебе Рани Маурия във вторник. „Партията взе колективно решение някой друг да получи шанс като главен министър на Утаракханд“, каза Рават след среща с губернатора. Преди срещата им беше широко разпространено съобщението, че лидерът на партията Bharatiya Janata (BJP) може да се оттегли от поста си.

Оставката на Рават дойде часове след като той се върна в Дехрадун във вторник сутринта, след като се срещна с висши ръководители на BJP в Делхи. До понеделник BJP отричаше спекулации за някаква смяна на ръководството в щата. „CM Rawat ще обсъди събитията на 18 март, за да отбележи завършването на четири години от това правителство и предизборната стратегия за предстоящите избори за държавно събрание, които ще се проведат през 2022 г.“, заяви в понеделник държавният президент на BJP Бансидхар Багат.

Кога започнаха спекулациите с оставката на CM Rawat?

Спекулациите започнаха след внезапно заседание на основната комисия на BJP в събота. Твърди се, че срещата ще бъде свикана от централни наблюдатели, включително бившият главен министър на Чхатисгарх Раман Сингх и отговорникът на държавното звено Гаутам, на който присъстваха 45 партийни МПА. Съобщава се, че част от лидерите на държавата не са доволни от ръководството на Рават и вярват, че той може да не успее да доведе партията до успех на изборите, които трябва да се проведат през февруари 2022 г. След срещата главният министър Рават замина за Делхи ще се срещне с централното ръководство на BJP в понеделник сутринта.

Какво се случи по време на посещението на Рават в Делхи?

Рават се срещна с националния президент на BJP JP Nadda, вътрешния министър на Съюза Амит Шах и генералния секретар на партията BL Santhosh. След посещението Рават се върна в Утаракханд във вторник сутринта.

Как реагира Конгресът по въпроса?

Старшият лидер на Конгреса Хариш Рават каза, че няма значение кой ще бъде заменен от Рават, тъй като BJP ще загуби на изборите за събрание през 2022 г. „Виждам промяна във властта. Дори централното ръководство на BJP призна, че нейното настояще правителството в щата не може да направи много. Независимо кого доведат сега, те няма да се върнат на власт през 2022 г. „, каза Рават, който е бивш главен министър на хълмовата държава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *