Как Раджат почти загуби 80,000 индийски рупии и как да сте сигурни, че вашите онлайн транзакции са безопасни

TimesofIndia

Мъж от Мумбай беше объркан след близка среща с измама, че използва QR кода по грешен начин да продаде своята DSLR камера. 32-годишният Раджат пусна камерата си от висок клас за продажба онлайн и с него се свърза Сумант, който изрази желанието си да купи камерата за 80 000 INR, близо 930 Евро. След това той препрати на Раджат връзка към код за бърз отговор (QR) за прехвърляне на плащането. Раджат с радост сканира кода и въведе необходимите пароли, както му каза Сумант. След това обаче той получи съобщение от банковото си приложение „Платете 80 000 рупии на Сумант“- тъй като беше активирал Airtel Safe Pay . Тогава Раджат осъзна, че това е измама и беше спасен на косъм. Той незабавно отмени транзакцията и се обади в киберсигурността, за да подаде официална жалба.

За съжаление, интернет се използва често за извършване на измами, а престъпниците стават все по -умни с техните техники за хакерство -горният пример е един от най -новите. В този конкретен случай повечето хора не знаят, че парите не се получават, а се изпращат чрез сканиране на QR код, така че споделените от някого QR кодове не трябва да се сканират, освен ако целта е да се плати.

Ето няколко начина, за да предпазите вашите данни и пари :
1. Използвайте антивирусен софтуер и надеждни пароли

Защитете данните си от грешки, злонамерен софтуер и други заплахи от злонамерен софтуер, като инсталирате най-новия софтуер за сигурност, уеб браузър и операционна система и зададете силни пароли.


2. Пазете се от фишинг измами

Не отваряйте прикачени файлове, връзки или изскачащи екрани. Също така не позволявайте на никого да инсталира приложение на вашия телефон; може да им даде достъп до вашите устройства.

3. Пазете личната информация лична

Избягвайте публикуването на лична информация, като рождения ви ден, псевдоними, информация за личния акаунт, бордна карта, ПИН на банкомат и т.н., онлайн. Всеки, който обещава кешбек или други награди вместо такса, е подозрителен.

4. Пазарувайте безопасно

Уверете се, че любимият ви уебсайт използва защитена технология. Удостоверете, че уеб адресът започва с HTTPS и продължете с плащането си само ако малкият, заключен символ на катинар се появи до URL адреса на страницата. Ако искате да направите повече, прочетете политиката за поверителност на сайта.

5. Изберете Многофакторно удостоверяване (MFA) за финансови транзакции

Тук, ако един фактор е компрометиран или нарушен, измамникът ще трябва да премине поне една или повече бариери за пробив. Точно както удостоверяването на третия фактор от Airtel Safe Pay предпази Раджат от загуба на трудно спечелените му пари и скъпоценни притежания. Той използва мрежовото разузнаване на Airtel, за да изпраща сигнали в реално време на вашия мобилен номер и няма да бъдете таксувани за отговор на тях. Работи по NetBanking и UPI транзакции и предоставя сигнали за потвърждение в реално време. Airtel Safe Pay също така защитава поверителността ви, тъй като няма излагане на основния ви акаунт и използвате банкова сметка на Airtel Payments за транзакциите си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *