Как да превърнете зеленчуковите остатъци в апетитни пакори – рецепта

TheGuardian

Кората често е най-хранителната част от зеленчука, така че събирането й няма смисъл. Потопете го в пикантно тесто и вместо това направете тези великолепни пържоли
Хората често белят зеленчуци без нужда, когато е подходящ само един добър скраб“, казва Виктория Глас, автор на Too Good to Waste (Nourish Books, 2017). „Зеленчуците с мека кора често не се нуждаят от белене, но когато детето ми започна да отбива, тя щеше да извие носа си при всяка кора.“ Стъклото завърши с натрупване на пилинг в пластмасова кутия и въпреки че бяха страхотни за склад, имаше твърде много, за да се изразходват, така че тя започна да измисля нови начини за готвене с тях. Тези пакори от зеленчукови кори се превърнаха в любимата й рецепта.

Пакори от зеленчукова кора
Рецептите за Пакора често ви инструктират да настържете или нарежете на ситно зеленчуци, което е спестена работа, ако използвате обелки и остатъци, предназначени иначе за кошчето за хранителни отпадъци. Събирайте остатъци във вана в хладилника или фризера, докато имате достатъчно, за да направите тази рецепта.

Подобно на повечето тесто, тестото за пакора е най-добре да се направи предварително, поне 30 минути преди и дори ден или два напред. За да запазите и използвате повторно олиото за пържене, оставете го да изстине напълно, прецедете през фина цедка и тензух в съд и съхранявайте на хладно и тъмно място.

Рецептата

70 г брашно от нахут
30 г оризово брашно (или 30 г допълнително брашно от нахут)
1 ч. л. сол
1 ч. л. семена от кимион
1 чаена лъжичка нигела
½ чаена лъжичка куркума
Олио, за пържене
6 стръка пресен кориандър, грубо нарязан
300 г зеленчукови остатъци – например обелки, кореноплоди, връхчета от зелен лук и др.

За сервиране (по избор)
Райта, чътни от манго и стръкчета кориандър

Измерете брашното в купа и смесете солта, кимиона, нигелата и куркумата. Разбийте в 150 мл вода, за да направите тесто с консистенция на гъста двойна сметана, след което оставете да почине поне 30 минути; добавете още вода, ако е необходимо, за да получите правилната консистенция.

Напълнете широка тенджера не повече от една трета с олио за пържене и я сложете на среден огън. Тествайте температурата, като капнете в капка тесто: ако бълбука и се издигне на повърхността почти веднага, маслото е готово.

Смесете кориандъра и зеленчуковите остатъци в тестото. Вземете една шеста от сместа на пакора с черпак и внимателно я пуснете в горещото олио, след което повторете с още един-два черпака, без да претъпквате тигана. Запържете за три минути, след това обърнете и запържете още три минути, до златисто кафяво. С решетъчна лъжица прехвърлете пакорите на решетка, за да се отцедят и ги оставете на топло, докато пържите останалата смес от пакора. Сервирайте горещо с райта и мангово чътни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *