Кабинетът одобрява поръчка на 83 леки бойни самолета (LCA) „Tejas“ от HAL (Hindustan Aeronautics Limited) за IAF (Индийските военновъздушни сили)

Официална информация от Посолството на Индия в България

Кабинетът заседава под председателството на министър-председателя в Ню Делхи на 13 януари и одобри поръчка за 73 изтребителни самолета LCA Tejas Mk-1A и 10 самолета за обучение LCA Tejas Mk-1 на цената на Rs. 45 696 крори заедно с разрешение за проектиране и разработване на инфраструктура на стойност Rs 1202 крори.

Вариантът на Light Combat Aircraft Mk-1A е местно проектиран, разработен и произведен модерен изтребител от 4+ поколение. Този самолет е снабден с критични експлоатационни възможности на радар за триизмерно електронно сканиране (AESA), ракета отвъд зрителния обхват (BVR), сет за електронна война (EW) и зареждане с гориво по въздуха (AAR), които биха били мощна платформа за изпълнение на оперативните изисквания на индийските военновъздушни сили, IAF. Това е първата категория на проектирано, разработено и произведено на местно ниво в Индия , касаеща обществени поръчки на бойни самолети с местно съдържание 50%, които постепенно ще достигнат 60% до края на програмата.

Кабинетът също така одобри развитието на инфраструктурата от страна на IAF по проекта, за да им позволи да се справят с ремонти или обслужване в своето базово депо, така че времето за изпълнение да се намали за критично важни системи и да доведе до повишена готовност на самолетите за експлоатация. Това би позволило на IAF да поддържа флота по-ефективно и ефикасно поради наличието на ремонтна инфраструктура в съответните бази.

Под мотото на Atmanirbhar Bharat Abhiyaan (Самодостатъчна Индия), Индия непрекъснато увеличава възможностите си да разработва и произвежда модерни технологии и системи в сектора на отбраната. Производството на леки бойни самолети от Hindustan Aeronautics Limited, HAL ще даде допълнителен тласък на инициативата Atmanirbhar Bharat и ще засили индигенизацията на отбранителното производство и отбранителната индустрия в страната. Около 500 индийски компании, включително ММСП в секторите за проектиране и производство, ще работят с HAL в тази поръчка. Програмата ще действа като катализатор за трансформиране на индийската космическа производствена екосистема в жизнена самоподдържаща се екосистема Atmanirbhar.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *