Кабинетът одобрява PLI схемата за фармацевтични продукти, ИТ хардуер

Кабинетът одобри в сряда схемата за стимулиране на производството (PLI) за фармацевтичния и ИТ хардуерния сектор, като разходите съответно бяха 15 000 крони и 7350 крони.

PLI схемата за фармацевтични продукти, чиято продължителност ще бъде девет години от 2020-21 до 2028-29, ще бъде от полза за местните производители, ще помогне за създаването на работни места и се очаква да допринесе за наличието на по-широк спектър от достъпни лекарства за потребителите, правителството казах.

Очаква се схемата да донесе инвестиции в размер на 15 000 крони във фармацевтичния сектор.

„Очаква се схемата да насърчи производството на продукти с висока стойност в страната и да увеличи добавената стойност в износа. Общите нарастващи продажби от ,9 2,94 000 крори и общия нарастващ износ от 1,96 000 крори се изчисляват през шест години от 2022-23 до 2027-28 “, се казва, като се добавя, че растежът в сектора се очаква да добави 20 000 преки и 80 000 непреки работни места както за квалифициран, така и за неквалифициран персонал.

Схемата също има за цел да създаде световни шампиони от Индия, които имат потенциал да нарастват по размер и мащаб, използвайки най-модерните технологии и по този начин да проникнат в глобалните вериги за създаване на стойност.

Освен това се очаква да насърчава иновациите за разработване на сложни и високотехнологични продукти, включително продукти за нововъзникващи терапии и ин витро диагностични устройства, както и самостоятелна зависимост от важни лекарства, като същевременно подобрява достъпността и достъпността на медицински продукти, включително лекарства сираци, за да индийското население.

Отделно, кабинетът, председателстван от министър-председателя Нарендра Моди, одобри и схемата PLI за ИТ хардуер като лаптопи, таблети, компютри и сървъри. Схемата, по която ще бъде даден стимул за нетни нарастващи продажби на стоки, произведени в Индия за период от четири години, ще бъде от полза за пет големи световни играчи и десет местни шампиони в областта на ИТ хардуера, заяви правителството.

„Това е важен сегмент за насърчаване на производството в AtmaNirbhar Bharat, тъй като в момента има огромна зависимост от вноса за тези артикули … Това ще подобри развитието на електронната екосистема в страната“, добави той.

Според правителствените изчисления схемата има потенциал да генерира заетост за повече от 1 80 000 (преки и непреки работни места) в продължение на четири години. „Схемата ще даде тласък на вътрешното добавяне на стойност за ИТ хардуер, което се очаква да нарасне до 20-25% до 2025 г.“, се казва в него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *