Жена от Бенгалуру напуска корпоративна работа, за да прави автентични подправки, получава 1000 поръчки

TheBetterIndia

„През 2014 г., след като напуснах корпоративния свят, исках да започна собствен бизнес. Родителите ми притежават кетъринг бизнес, който прави ястия за корпоративни компании и офиси. Храната, която правят, е толкова вкусна, че често роднините ги молят да споделят своите рецепти и масалите, които използват. Това ми даде идеята да започна бизнес с масала “, казва Poojitha.

Всеки щат в Южна Индия има своя собствена вариация на сместа от подправки наречена масала. В Карнатака се прави от печени фъстъци или сусам, люти чушки и чесън. В Керала сместа е направена от смлян официал и настърган кокос, а в Андра Прадеш е направена от сушени червени люти чушки и пшеничен зародиш. В Тамил Наду смесът от подправки е направен от чана дал, джаггери и люти чушки.

Но докато индийците мигрират в различни части на страната по причини като работа и образование, може да им е трудно да се докопат до смеси от подправки, които запазват автентичността си.

Имайки това предвид, Poojitha Prasad (36), базиран в Бенгалуру предприемач, стартира през 2017 г. Deccan Diaries. Организацията има за цел да популяризира традиционни смеси от подправки и естествени аромати в цялата страна. Poojitha казва, че е искала нейната марка да представя вкусовете на юга, да носи автентични вкусове и традиционни рецепти под един бранд.

От отдалечени кътчета на юг
Poojitha започва да изследва различни видове смеси от подправки и как да ги прави. По това време тя осъзна, че само в Карнатака има няколко разновидности на смеси от подправки, които са местни за всеки район. Повечето от тях бяха отдавна забравени.

„В днешно време мнозина са привлечени от концепцията за суперхрани, които включват ленени семена. Но те малко знаят, че в Северна Карнатака има смес от подправки, наречена агаза, която представлява разнообразие от чатни на прах, направено от ленено семе, далс, сушени люти чушки и други съставки “, казва Poojitha.

Тя пусна Deccan Diaries с няколко смеси от подправки като чатни на прах, смес за баня Bisi-Bele и sambar pudi. С течение на времето, докато пътуваше из щата, за да научи за отдавна изгубени рецепти от жени в различни области, продуктовата гама се разшири.

„След като получих рецептата, се връщах у дома и се опитвах да я направя в кухнята си. Ако беше успешен, щеше да бъде опакован и продаден “, казва Poojitha.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *