Сайшанкар, Довал и Накви присъстваха на Националния ден на Саудитска Арабия

Във време, когато дипломатическите приеми са рядкост, както министърът на външните работи на Индия Сайшанкар, така и съветникът по националната сигурност (НСА) Аджит Довал присъстваха на националния ден на Саудитска Арабия, отразявайки значението, което Индия придава на връзките си с кралството.

Освен Джайшанкар и Довал, на събитието, проведено в посолството на Саудитска Арабия в сряда вечерта, присъства и министърът по въпросите на малцинствата Мухтар Абас Накви.

Това беше едва вторият дипломатически прием, проведен от голямо посолство вследствие на свързаните с коронавируса (Covid-19) ограничения, като другият беше националният ден, организиран от афганистанското посолство.

Докато през последните години НСА присъства на приемите за националния ден на Афганистан и Саудитска Арабия, рядко и той, и външният министър се присъединяват към един и същи прием.

За последен път министър на външните работи присъства на дипломатически прием през 2018 г., когато покойният Сушма Сварадж се присъедини към събитие в руското посолство като главен гост.

В съобщение, публикувано в Twitter, Джайшанкар поздрави своя колега от Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан ал Сауд и правителството в националния ден. „Разширяващото ни сътрудничество в толкова много сектори отразява вътрешната сила на нашите връзки. С нетърпение очакваме по-нататъшното развитие на нашето стратегическо партньорство “, каза той.

На приема в сряда, саудитският пратеник Сауд Ал Сати заяви, че кралството оценява Индия като „близък приятел и важен стратегически партньор“, а социално-икономическата ангажираност и стратегическо партньорство между двете страни се основава на взаимно уважение и общи интереси.

„Чрез механизма на Съвета за стратегическо партньорство (SPC) работим за по-нататъшно укрепване на нашето партньорство и задълбочаване на нашето приятелство … В началото на 2020 г. кралство Саудитска Арабия отпусна 41 нови чуждестранни инвестиционни проекта на индийски инвеститори, “ допълни той.

Посланикът заяви, че има огромен неизползван потенциал в търговията със стоки, особено в търговията с нефт и двете страни засилват сътрудничеството в търговската, инвестиционната и технологичната сфери. „Настоящата двустранна търговия от около 34 милиарда долара със сигурност ще продължи да расте“, каза той.

През последните години Индия засили сътрудничеството си със Саудитска Арабия, един от двамата най-добри доставчици на енергия в страната, в области, вариращи от сигурността до технологиите.

Саудитска Арабия е дом на 2,6 милиона индийци, най-голямата общност на емигранти в кралството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *