Джайпур се връща към нормалния туризъм след COVID-19

FinancialExpress

COVID-19 принуди целия свят да остане вкъщи и това спря туризма. Положителни признаци бяха забелязани през последните няколко месеца и особено през празничните уикенди миналата година.

След възобновяването на хотелите към края на август 2020 г., а също и пускането на ваксините, хората започнаха да пътуват отново и туристическите дестинации сега виждат завръщането на пътниците. Хората пътуват без никакъв страх, макар и само до местни забележителности. Изходящите пътувания и туристите отвън все още са далечна реалност.

Джайпур, розовият град в пустинната държава Раджастан винаги е бил най-добрата дестинация за туристи. В непосредствена близост до Делхи и идеалното бягство през уикенда, Джайпур е известен със своите крепости като Амбър и Нахаргар, музеи, занаяти, пазаруване, Jantar Mantar, астрономическото чудо и обект на световното наследство на ЮНЕСКО, както и Hawa Mahal .

Събития преди COVID

По-рано в Джайпур се организираха различни събития като шоуто със светлина и звук във Форт Амбър, илюминациите в Хава Махал, при астрономическото чудо, Джантар Мантар и др., Всички те трябваше да бъдат отменени по време на локдауна. Чуждестранните, както и вътрешните туристически посещениянамаляха и стигнаха до нула.

Занапред, тъй като пандемията отслабва и туристическите дейности започват да се засилват, Rajasthan Tourism също се ориентира и измисли няколко нови събития, а също така рестартира някои стари и популярни събития, които преди привличат много туристи. Тази инициатива ще засили допълнително туризма в държавата в областта на културата, историята и наследството.

Нови инициативи

Туризъм на нощното небе

Те наскоро започнаха нова глава, а именно Night Sky Tourism, Джайпур вече е на астрономическата карта на света. Jantar Mantar, която е построена през 1734 г. от Sawai Jai Singh II, а сега градът ще има новия Night Sky Tourism предоставят възможност на жителите на градове, студенти, изследователи и туристи да наблюдават нощното небе с помощта на телескопи и друго астрономическо оборудване безплатно.

Проектът беше открит наскоро от министъра на изкуството и културата на държавното правителство в присъствието на главния секретар, с цел да привлече повече туристи в Раджастан. Инициативата ще позволи на хората да виждат небесни тела по специални поводи от различни места в Джайпур.

Джайпур също стана свидетел на рестартирането на така обичаното светлинно и звуково шоу в Форт Амер на Деня на републиката и всички бяха очаровани, когато крепостта светна в най-ярките цветове и хипнотизиращият глас на суперзвездата Амитаб Баччан отекна из нейните дълбини. Инциденти от историята на Амер са представени във вечерното шоу с много финес чрез народни разкази, красива музика и зашеметяващи визуални ефекти. След като гарантира пълното спазване на насоките на COVID, уникалната презентация е съживена от администрацията на крепостта.

Дворецът Амбър или по-известният като Амбър Форт, разположен на върха на хълм с изглед към езерото Маота, предлага чудесен фон за грандиозно звуково и светлинно шоу вечер. Симфонията на светлините прави атмосферата хипнотична, тъй като цялата крепост оживява, когато светлините осветяват нощното небе.

На кратко разстояние от 11 км от Джайпур, Амбърският дворец, построен в червен пясъчник и мрамор, е един от най-добрите примери за архитектура на Раджпут, която е била древната столица на владетелите на Kachhawah. Оригиналният дворец е построен от Раджа Ман Сингх през 1592 г. и допълнения са направени по-късно от Савай Джай Сингх.

Осветление в Хава Махал

Впечатляващата архитектура на Хава Махал също беше осветена през нощта в града.

Известен като „Дворецът на ветровете“, той е най-посещаваните туристически атракции в града. Този красив пететажен дворец е построен през 1799 г. от Махараджа Савай Пратап Сингх и се намира в сърцето на Джайпур. Дворецът е изграден от червен и розов пясъчник и е във форма на пирамида с 953 прозореца или ‘Jharokhas’ по външните стени.

Поради системата Пурда, кралските дами на Раджпут не биваше да бъдат виждани от непознати или да се появяват в някоя обществена зона. Следователно Хава Махал е построена като продължение на близкия Градски дворец и позволява на кралските дами да се наслаждават всеки ден на улични сцени и кралски шествия, без да се виждат от формата на пчелна пита и красиво издълбани прозорци с размер на дупка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *