Изявление на Министерството на вътрешните работи на Индия в отговор на изявлението на Amnesty International

Официлна информация от Индийското посолство в България

Правата на човека не могат да бъдат оправдание за незачитане закона на страната

Заеманата позиция и изказванията на Amnesty International са неуместни, преувеличени и далеч от истината.

Фактите по въпроса са следните:

Amnesty International получи разрешение съгласно Закона за чуждестранния принос (Регламент) (FCRA) само веднъж и то също преди двадесет години (19.12.2000 г.). Оттогава на Amnesty International, въпреки многократните си заявления, е отказвано одобрение на FCRA от последващите правителства, тъй като според закона не може да получи такова одобрение.

Въпреки това, за да заобиколи разпоредбите на FCRA, Amnesty UK преведе големи суми на четири субекта, регистрирани в Индия, като ги класифицира като преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ). Значителна сума чуждестранни пари също са били преведени на Amnesty (Индия) без одобрението на MВР съгласно FCRA. Това неправомерно пренасочване на пари противоречаше на съществуващите законови разпоредби.

Благодарение на тези незаконни практики на Amnesty, предишното правителство също отхвърли многократните заявления на Amnesty за получаване на средства от чужбина. Това накара Amnesty да прекрати веднъж своите операции в Индия и през този период. Този двупартиен и чисто легален подход към Amnesty, при различните правителства, ясно показва, че цялата вина е в съмнителните процеси, приети от Amnesty за осигуряване на средства за нейните операции.

Всички лъскави изявления за хуманитарната работа и говоренето на истината за властта не са нищо друго освен трик за отклоняване на вниманието от техните дейности, които бяха в явно противоречие с установените индийски закони. Подобни изявления са също опит за външно въздействие от страна на множество агенции върху хода на разследванията относно нередностите и незаконностите, извършени през последните няколко години.

Amnesty е свободна да продължи хуманитарната дейност в Индия, както се прави от много други организации. Въпреки това, Индия, съгласно установения закон, не допуска намеса във вътрешнополитически дебати от субекти, финансирани от чуждестранни дарения. Този закон се прилага еднакво за всички и също така ще се прилага и за Amnesty International.

Индия има богата и плуралистична демократична култура със свободна преса, независима съдебна система и традиция на жив вътрешен дебат. Жителите на Индия са оказали безпрецедентно доверие на сегашното правителство. Неспазването от страна на Amnesty на местните разпоредби не им дава право да коментират демократичния и разновиден характер на Индия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *