Индийското министерство на околната среда иска да намали конфликта между хора и слонове чрез издигане на стени и огради

Два дни преди Световния ден на слона министърът на околната среда Пракаш Джавадекар пусна документ, очертаващ най-добрите практики за управление на конфликти между хора и слонове в Индия, но беше подложен на сериозна критика от страна на природозащитниците и експертите за дивата природа.

Те изтъкнаха, че документът посочва използването на бетонни и железни огради сред най-добрите практики за спиране на движението на слонове, а има примери за тези мерки, които се оказват фатални за животното в Индия.

Например, през 2018, слон умря в националния парк на Нархоле в Карнатака, докато се опитвал да прескочи желязна ограда, направена с помощта на стари железопътни коловози. Животното се е заклещило в оградата и не могло да се движи. В документа обаче се споменава, че „железопътната ограда, макар и скъпа, е екологична и по-ефективна от слънчеви електрически огради и че „тя е била ефективна в Карнатака“.

По същия начин, преди няколко години в Асам, слон умира от кръвоизлив, докато се опитвал да счупи стена, издигната в слонов мигрантски коридор от Numaligarh Refinery Limited. Експертите също предупредиха за използването на дронове, като заявиха, че те често се оказват дразнещи за животното, което не е привикнало към него.

На 10 август, Javadekar, след като издаде предложение от 46 страници, каза, че за да се контролират „конфликтите и да се избегне загуба на животи, както на хора, така и на слонове, е важно да се улесни съвместното съществуване между хора и слонове“. Той подчерта, че Индия се ангажира да спасява слонове и работи за стабилни, практични и рентабилни решения за прекратяване на конфликта между хора и животни. Той каза, че се полагат усилия за осигуряване на „храна и вода на животните в самите гори, за да се справят с нарастващите случаи на конфликти между хора и животни“.

В Индия азиатският слон е застрашен вид и се реща в 23 щата, а популацията му се изчислява на около 29 964 според преброяването през 2017 г. Централното правителство има програма на национално ниво, Project Elephant, която служи за защитата и благосъстоянието на слоновете.

Въпреки това, натискът от загубата на местообитания и фрагментацията на местообитанията поради натиска на инфраструктурни проекти, конфликтът между хората и слоновете също е значителен.

Според официалните данни през 2016-17 до 2018-19 г. са убити 314 слона. От тях 206 са били причинени от ток, 60 поради инциденти с влак, 21 поради отравяне и 27 слона са загинали поради бракониерство. През същия период конфликтът доведе до смъртта на 1474 души.

За да избегнат такъв конфликт и смърт както на слонове, така и на хора, щатите в цяла Индия използват различни методи. Брошурата, подготвена от Министерството на околната среда, горите и изменението на климата и издадена от Javadekar, е ръководство за такива „изобретения“.

Въпреки че министърът говори за съвместно съществуване, експертите подчертават, че документът говори против този принцип и за „ограничаване на слоновете в техните естествени местообитания“.

Акцентът на доклада е върху разделянето на слоновите и човешките пространства – нещо, което силно се застъпва по време на работата по опазване в британски времена и все още се практикува от западните природозащитни учени в Африка – докато индийският природозащитен етос се фокусира повече върху споделянето на пространства и спокойното съжителство с минимални щети, колкото Възможно е „, каза екологът по опазване Аритра Кшетри пред Mongabay-India .

Той казва, че дори докладът „Гаджа“, който излезе преди повече от десет години, отбеляза, че слонове неизбежно се намират извън горските райони и по този начин пътят напред е мирното съвместно съществуване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *