Индийският износ на подправки е нараснал с 19% през първата половина на финансовата 2020 година

FinancialExpress

По-голямото търсене на подсилващи имунитета подправки като куркума помогна на нацията да отчете 19% ръст в износа на подправки и продукти от подправки през първата половина на годината, заяви държавният съвет за подправки във вторник.

Чили, кимион, куркума, кориандър и джинджифил бяха първите пет най-изнасяни подправки от Индия.

Чили запази позицията си на най-голямата износителка на подправки от Индия с пратка от 2 644 500 тона. Следва кимион с пратка от 1,53 000 тона , регистрирайки съответно 33% и 22% увеличение в количествено и стойностно отношение.

Подправката, която регистрира максимален растеж по отношение на количеството и стойността, беше малкият кардамон. Той допринесе за общия износ през периода, нараствайки 483% в стойностно и 369% в количествено отношение. През периода бяха изнесени 1900 тона дребен кардамон срещу 405 тона през същия период на миналата година.

Куркумата регистрира забележителен ръст от 42% в количество, като общата пратка от 99 000 тона в световен мащаб се оценява на Rs 858,10 крори, отбелязвайки увеличение от 35% в стойностно изражение в сравнение със същия период през последния фискален период. Общо 23 700 тона джинджифил са били изнесени по целия свят, което е с 86% повече от миналата година.

Износът на сминдух, кориандър и други семенни подправки като горчица, анасон, копър и т.н. нарасна значително, допринасяйки за износната търтовия за периода. Подправките с добавена стойност като къри на прах и пасти остават популярни в много страни, което води до увеличения им износ с пратка от 19 500 тона.

Подправките и олеорезините заедно с подправки като тамаринд, шафран и други споделиха значителна част в кошницата за износ на подправки през април-септември 2020 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *