Индийският Feluda Covid тест е по-евтина и по-бърза алтернатива на RT-PCR диагнозата, според учените

Кръстена от известния детектив Сатяджит Рей, тестът Feluda, чиято цена е 500 рупии и може да даде резултат за 45 минути, е в състояние да разграничи SARS-CoV-2 от другите коронавируси, дори ако генетичните вариации между тях са малки.

По-точен от бързия тест за антиген и почти толкова бърз, индийският тест CRISPR Feluda ‘COVID-19, който променя цвета си при откриване на вируса SARS-CoV-2, може да бъде по-евтина, по-бърза и по-проста алтернатива на RT-PCR диагнозата, казват учени.

Тестът за клъстерирани редовно разпръснати кратки палиндромни повторения (CRISPR) Feluda, разработен от базираната в Ню Делхи CSIR-Institute of Genomics and Integrative Biology (IGIB) и TATA Group, получи регулаторни одобрения миналата седмица от Генералния контролер на лекарствата в Индия (DCGI) ) за комерсиален старт.

Той отговаря на висококачествени критерии с 96% чувствителност и 98% специфичност за откриване на новия коронавирус, заяви пред PTI Дебоййоти Чакраборти, старши учен в CSIR-IGIB и част от екипа, разработил теста.

Във всяка диагноза чувствителността се определя като способността на теста да идентифицира правилно индивидите със заболяването, докато специфичността е способността на анализа да идентифицира точно тези без заболяване. Подобно на тест с лента за бременност, Feluda променя цвета си, ако вирусът бъде открит и не се нуждае от скъпи машини за откриване.

Технологията CRISPR използва изключително специфичен CAS9 протеин за намиране и свързване с целевия COVID подпис. След това това е съчетано с химия на хартиени ленти, за да се получи визуално отчитане на хартиена лента, обясни Чакраборти.

Тестът може да помогне на страната, с вторите най-високи случаи на COVID-19 в света с 60,74 лак случая, да ускори тестването на болестта бързо и икономично, казват изследователите зад теста. Вирусологът Упасана Рей отбеляза, че системата за откриване на COVID-19, базирана на CRISPR, е по-евтина опция за RT-PCR тестове, които струват над 1600 рупии. RAT и Feluda са в една и съща ценова категория.

FELUDA, съкращение от FNCAS9 Editor-Limited Uniform Detection Assay, използва местно разработена авангардна CRISPR технология за откриване на геномната последователност на вируса SARS-CoV-2, казаха учените.
CRISPR е технология за редактиране на гени и се използва при коригиране на генетични дефекти и лечение и предотвратяване на разпространението на болести.

Технологията може да открие специфични последователности на ДНК в един ген и използва ензим, функциониращ като молекулярна ножица, за да го отреже. Според Рей, Feluda е способна да открива дори малки количества от генетичния материал на новия коронавирус въз основа на много малки разлики в тяхната РНК, генетичния материал на вирус
Feluda е алтернатива на количествените RT-PCR тестове и е силно специфична. Той е способен да открива нуклеинови киселини с малък брой копия (по-малко количество вирусна РНК), както и вариации с единични нуклеотиди, каза Рей, старши учен от CSIR-IICB, Колката, пред PTI.

Тя обясни, че тестовете са толкова специфични, че могат да разграничат SARS-CoV-2 инфекции от други коронавируси като този, който е причинил пандемията на SARS 2002-03. Той може да прави разлика между SARS-CoV-2 и SARS-CoV последователности, които се различават по един нуклеотид. За разлика от RT-PCR, която изисква скъпи машини, Feluda е проста и може да се използва както в лаборатории, така и навън с по-бързо време за изпълнение, добави тя.

През май САЩ издадоха одобрение за спешна употреба за първия в света тест за COVID-19, базиран на CRISPR, разработен от Масачузетския технологичен институт (MIT) и Харвардския университет. Тестът CRISPR Feluda е първият в света диагностичен тест за внедряване на специално адаптиран протеин Cas9, получен от бактерии Francisella novicida, за успешно откриване на вируса, причиняващ COVID-19, казват изследователите.

Други CRISPR? Тестове, като този, разработен в САЩ, използват протеини CAS12 и CAS13 за откриване на SARS-CoV-2.
В сравнение с бърз антигенен тест, който интерпретира резултатите за 30 минути, Рей каза, че тестът на Фелуда ще отнеме малко повече време, до 45 минути, но е по-точен и специфичен.

Бързите антигенни тестове откриват вирусните протеини или части от тях, докато CRISPR открива нуклеинови киселини или РНК в случай на COVID-19, каза Рей. Chakaraborty отбеляза, че RT-PCR отнема около 1,5 часа, обучена работна сила и специална и скъпа RT-PCR машина, която не е широко достъпна.

„Feluda дава подобна чувствителност и специфичност като RT-PCR, но е евтина, изисква основна широко достъпна PCR машина и не изисква обширна обучена работна сила. Химията и биологията, разбира се, са различни, добави Чакраборти.

Това бележи значително постижение за индийската научна общност, преминавайки от НИРД към високоточен, мащабируем и надежден тест за по-малко от 100 дни. Тестът Tata CRISPR постига нива на точност на традиционните RT-PCR тестове, с по-бързо време за изпълнение, по-евтино оборудване и по-лесна употреба, казват изследователите в своето изявление.

Те описаха CRISPR като футуристична технология, която може да бъде конфигурирана и за откриване на други патогени в бъдеще.

Текущите научноизследователски и развойни дейности са насочени към превръщането на Feluda в по-голяма грижа, по-опростена и по-приложима, за да отговори на тестовите нужди на страната и да позволи връщане на работните места, училищата и т.н.

По материал на Financial Express

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *