Индийска сватбена традиция

Всъщност изцяло индийската сватбена традиция е подчинена не само на религиозните им обичаи, а и на различните местни обичаи.

Всяко нещо в индийската сватба има символика и конкретно предназначение.

За булката по традиция има две церемонии, които задължително трябва да бъдат изпълнени.

Първата е слагането на червената точка в средата на челото, между веждите, обеца на носа и гривна на глезена.

 Червената точка, която се слага между двете вежди се нарича „бинди”. Тя е символ на вечната обвързаност на съпругата със съпруга, Същата символика има и гривната на глезена.

Обецата на носа символизира девствеността на девойката. Дупката се пробива докато момичето е на около 14 години, а самата обеца се слага точно преди сватбата.

Другата процедура, през която младото момиче преминава, е изрисуването на краката и ръцете с къна. Нарича се „хена“. Това е символ на грижовност, както и на красота.

Булченската рокля трябва да бъде червена с вплетени в нея златни нишки – червеният цвят символизира зрелостта на девойката. Често към роклята има и воал, който се повдига от младоженеца по време на церемонията в храма.

При младоженеца традициите съвсем не са толкова изморителни. За да спази обичая, трябва  да сложи червен знак на своето чело, който също е символ на обвързването и  шапката на главата, подобна на чалма, върху която има перо.

В сватбения ден, младоженецът трябва да вземе булката от дома й – на кон, с автомобил или със свещеното за Индия животно слона. Избирайки него, сватбената церемония се превръща в истинска приказка.

За да му дадат булката, младоженецът трябва да даде пари и бижута.

Родителите на булката дават зестра на родителите на младоженеца и едва тогава девойката отива при своя избраник за да пристъпят заедно в индуският храм – там където ще се състои бракосъчетаването.

При самото сключване на брак също има няколко много интересни ритуала

На първо място двамата младоженци се закичват взаимно с гирлянди, които са направени от хартия.

Следващият ритуал е преливането на вода от шепите на единия в шепите на другия. В Индия водата е символ с много значения, но най-вече на мъдрост и на духовно обвързване.

В третата част от обичая младоженците трябва да преминат хванати за ръка между седем запалени обръча, символизиращи трудностите, които неизменно съпътстват брака, а преминаването им заедно означава, че така ще преминават и през проблемите.

Следва посипването с ориз на булката, за да бъде плодовита и размяната на златните пръстени. Този на булката е с голям скъпоценен камък, а на младоженеца са няколко и са мънички.

Важно е през цялата церемония, булката да бъде приведена – това е символ на свенливост и мълчалива, това прави добро впечатление на свекъра и свекървата.

Това е официалната част на церемонията, следват празненствата, които са според местните традиции. Понякога продължават цели два дена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *