Индия ще застане зад Афганистан, както беше в миналото: EAM Jaishankar

FinansilaExpress

Тъй като Афганистан е изправен пред тежка хуманитарна криза, Индия в понеделник заяви, че ще застане до афганистанците, както беше в миналото.

Отбелязвайки, че Афганистан преминава през „критична и предизвикателна“ фаза, министърът на външните работи S Jaishankar каза също, че международната общност трябва да се включи, за да му помогне.

Във виртуално обръщение на срещата на високо равнище на ООН за хуманитарната ситуация в Афганистан министърът каза, че Индия последователно подкрепя централна роля на глобалния орган в бъдещето на разкъсваната от войната страна.

„Подходът на Индия към Афганистан винаги се е ръководил от историческото ни приятелство с нейния народ и това ще продължи да бъде така“, добави той.

Многостранната платформа винаги е „по -ефективна“ от малки групи страни при изграждането на глобален консенсус, каза той.

Имаше голяма промяна в политическото, икономическото, социалното и осигурителното положение и съответно в хуманитарните му нужди, каза министърът.

Джайшанкар каза още, че въпросът за пътуването и безопасното преминаване, който може да се окаже пречка за хуманитарната помощ, трябва незабавно да бъде решен.

На тези, които искат да пътуват до и извън Афганистан, трябва да бъдат предоставени такива съоръжения без пречки, добави той.

„Като непосредствен съсед Индия следи развитието с разбираема загриженост“, каза той.

Той каза, че международната общност трябва да се обедини, за да създаде възможно най -добрата благоприятна среда за подпомагане на страната. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *