Индия ще пропусне целта си за възобновяема енергия, казват служители, експерти

MSN

БЕНГАЛУРУ, Индия (AP) — Индия ще пропусне целта си за възобновяема енергия за края на годината, като експертите казват, че „многобройни предизвикателства“, включително липсата на финансова помощ и данъците върху вносните компоненти, спират индустрията за чиста енергия.

Страната е инсталирала малко над половината от планирания си капацитет за възобновяема енергия, установи високопоставен парламентарен доклад миналата седмица.

Целта, поставена през януари 2018 г., би увеличила възобновяемия енергиен капацитет на Индия до 43% от текущия й енергиен микс. Сега правителството казва, че се надява да постигне целта до средата на 2023 г.

Недостигът се дължи на „непоследователни политики за възобновяема енергия на федерално и щатско ниво, прекомерни мита върху продукти, свързани с възобновяема енергия, както и проблеми с финансирането“, каза Вибхути Гарг, енергиен икономист със седалище в Ню Делхи, който добави, че слънчевата индустрия е особено уязвими към подобни препятствия.

Тя добави, че „подобряването на финансовото здраве на държавните енергийни компании“ ще помогне за изграждането на възобновяем капацитет в Индия. Държавните енергийни компании се борят в резултат на закъснения в държавните безвъзмездни средства и потребителски плащания и пандемията от COVID-19, която доведе до спиране на енергийно тежки индустрии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *