Индия се справи с Covid по-добре от повечето напреднали държави

TimesofIndia

Към 30 януари Индия съобщава за 116 смъртни случая от Ковид. За разлика от тях, САЩ, с около една четвърт от населението на Индия, отчитат 1897 смъртни случая или 16 пъти повече от ежедневните смъртни случаи в сравнение с Индия. Обединеното кралство, което има една двадесета от населението на Индия, съобщава за 592 смъртни случая или 5 пъти повече от ежедневните смъртни случаи, отколкото Индия. И по други показатели – нови случаи, активни случаи – индийската крива се изравнява.

Такива ниски нива на смъртност ще се разглеждат като победа на правителството, гражданите и науката над страховития коронавирус. Тъй като обаче сме Индия, не получаваме толкова много кредити. Ние сме считани за бедни, трети свят и ненадеждни, неспособни да постигнем нещо подобно сами. Вместо да се учим от опита на Индия, първият инстинкт е да се съмняваме в индийските данни. Не броим правилно случаите, не правим достатъчно тестове, не класифицираме правилно смъртните случаи – списъкът със съмнения продължава и продължава. Това, въпреки че тестовете само са се увеличили, процентът на позитивност е спаднал и почти всички индийски болници наблюдават спад в приемането и смъртните случаи в Covid. Да се ​​мисли, че дълбоката индийска държава е способна да измама данни на нивото на всеки окръг и всеки щат, и поддържането на тази фасада в продължение на месеци, му придава твърде много кредит. Конспирациите изискват огромна координация и усилия и нещата не работят съвсем точно в Индия. Като се има предвид, че можете да проверявате данните за короната на всяко ниво на отделение, също така е невъзможно да се подправят данни, да не говорим за създаване на крива надолу, която се движи в една и съща посока на практика във всеки ъгъл на Индия. По отношение на тестването, въпреки че може да се направи случай за много индийци, които не се тестват, също е вярно, че случайните тестове са се увеличили през последните няколко месеца. Например вътрешните листовки в Махаращра от много щати трябва да направят тест на Covid, независимо от симптомите. Ако имаше необуздана корона, щяхме да видим скок в случаите само от тези флаери. Може да е трудно за хората да приемат тази реалност, но почти всички доказателства сочат към факта, че Индия е изгладила кривата на короната, докато САЩ, Великобритания и по-голямата част от Европа все още не са. Още по-забележителното за постиженията на Индия е, че тя успя да направи това без драконовски блокировки (с изключение на двата месеца през април-май 2020 г.). Всъщност случаите са намалели, дори когато Индия се отвори повече. Изборите в Бихар имаха масови митинги. Фермерските протести означават милиони хора в близък контакт. Тамилски филм ‘Master’ счупи рекордите на деня на откриването с буквално милиони хора, които го гледаха в кината миналата седмица. Броят на пътниците на вътрешните полети се доближава до нивата преди Covid. И все пак, нито едно от тях не е причинило събития на „супер разпространител“. Индия не може да каже това на световната сцена много често, но възстановяването на Индия от коронарната криза беше наистина невероятно. Всичко това се е случило без ваксини, което сега ще направи ситуацията още по-добра.

Единствените държави, които са по-успешни от Индия, са авторитарни, недемократични режими, където човек дори не може да критикува правителството, така че не е възможно да се знае истинското въздействие на техните политики за реагиране на коронавируса.

И така, как се справихме толкова добре? Не съм експерт, но ето няколко правдоподобни причини.

1) Индийците са развили стаден имунитет. Например, серологично проучване в Делхи показва, че над половината от населението на Делхи има антитела Covid и следователно вероятно вече е имало вируса.

2) Това също предполага, че индийците имат по-добър имунитет от хората в западните страни. Дали това е така, защото децата ни растат, играейки в кал, или ние ядем някакви специални билки и подправки, или ядем улична храна, или получаваме повече слънце, или имаме по-ниски нива на затлъстяване е нещо, което експертите трябва да разберат.

Други причини могат да включват

3) Естественият инстинкт сред индийците да останат в безопасност, знаейки, че никой не им идва на помощ, ако се разболеят и

4) Първоначалното стриктно заключване, създаващо огромна информираност за болестта, каращо хората да вземат сериозно предпазните мерки. Разбира се, някои причини може да останат неизвестни и може да е просто благословия от Бог, че не изпаднахме в трагедията на Запада.

Ковид, разбира се, далеч не е свършил. Важно е да останем предпазливи, докато не се направи ваксинацията. Крайно време е обаче светът да признае постигнатото от Индия, което драстично намалява въздействието на Covid върху 1,4 милиарда души, или една шеста от човечеството. Време е също да се потупаме по гърба, за да сме достатъчно силни да се борим с вируса и да продължим да носим тази маска за лице още малко. Браво, индийци!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *