Индия обявява кредитна линия от 100 милиона долара за Малдивите

MSN

EW DELHI (AP) — Индия ще предостави кредитна линия от 100 милиона долара на Малдивите в подкрепа на проекти за развитие, каза министър-председателят Нарендра Моди във вторник след разговори със своя колега, президента Ибрахим Мохамед Солих.

Солих пристигна в Индия в понеделник за четиридневно посещение. Двете страни подписаха шест споразумения за засилване на сътрудничеството в няколко области, включително управление на бедствия, киберсигурност и жилища на достъпни цени.

Двамата лидери отбелязаха и началото на строителството на проекта Greater Male Connectivity Project, дълъг 6,74 километра (4,2 мили) мост и пътека, финансиран от Индия, който ще свърже столицата на нацията, Мале, с три други острова.

И двамата подчертаха важността на тесните връзки между техните две страни като жизненоважни за мира и стабилността в региона.

„Има подновена сила в приятелските връзки между Индия и Малдивите. Нашата близост се увеличи“, каза Моди, добавяйки, че въпреки предизвикателствата, предизвикани от пандемията Covid-19, сътрудничеството между двете страни се засили.© Предоставено от Associated PressПрезидентът на Малдивите Ибрахим Мохамед Солих, вляво, и индийският премиер Нарендра Моди пристигат, за да позират за медиите преди срещата им в Ню Делхи, Индия, вторник, 2 август 2022 г. (AP Photo)

Солих каза, че двамата лидери са обсъдили тероризма и необходимостта от „подобряване на морската безопасност и сигурност в региона на Индийския океан“. Нито един от двамата не спомена Китай, но избирането на Солих през 2018 г. бележи промяна в сравнение с неговия предшественик Абдула Ямин Абдул Гаюм, който разви близки връзки с Пекин в област, която Индия смята за свой заден двор.

Indian Prime Minister Narendra Modi waits for the arrival of Maldives President Ibrahim Mohamed Solih, in New Delhi, India, Tuesday, Aug.2, 2022. (AP Photo)

0продължавай да четеш

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *