Индия и Япония подписват споразумение за засилване на сътрудничеството в стоманодобивната индустрия

Този ход е свързан с усилията на Индия и Япония за създаване на алтернативни и надеждни вериги за доставки на фона на пандемията Covid-19 чрез работа със съмишленици като Австралия и САЩ, както и индийското правителство .

HindustanTimes

Индия и Япония подписаха споразумение за засилване на сътрудничеството между техните стоманодобивни предприятия с цел увеличаване на вътрешното производство и по-голяма координация на световния пазар, доминиран от Китай.

Меморандумът за сътрудничество в областта на стоманодобивната промишленост, подписан от министерството на стоманата на Индия и японското министерство на икономиката, търговията и промишлеността, ще засили взаимното сътрудничество чрез установяване на „диалог между Индия и Япония по стоманата“ на съвместно ниво на секретар.

„Чрез диалога се очаква двете страни да задълбочат взаимното разбирателство относно ситуациите около стоманодобивната промишленост в двете страни и на международния пазар, където излишното предлагане на стомана е проблем“, заяви човек, запознат с развитието при условие за анонимност.

Двете страни ще обсъдят също въпроси, свързани с търговията и инвестициите и ще насърчат устойчив растеж в стоманодобивния сектор, добави лицето.

Този ход е свързан с усилията на Индия и Япония за създаване на алтернативни и надеждни вериги за доставки на фона на пандемията Covid-19 чрез работа със съмишленици като Австралия и САЩ, както и индийското правителство „Atmanirbhar Bharat, насочени към увеличаване на вътрешния производствен капацитет.

Индия и Япония са втората и третата по големина страни производители на стомана през 2019 г., със съответно добив от 111,2 милиона тона и 99,3 милиона тона. Те обаче изоставаха далеч от световния лидер Китай, чиято продукция беше 996,3 милиона тона. Китай отдавна е обвинен в дъмпинг на стомана и износът му на стомана е изправен пред 15 антидъмпингови разследвания тази година в страни като Австралия, Тайланд, Великобритания и САЩ.

Търсенето на стомана в Индия нараства и потреблението от 88,68 милиона тона през 2017 г. е 1,7 пъти по-високо от това от 2007 г. Въпреки това, потреблението на стомана на глава от населението на Индия е само 75,3 кг през 2017 г., само една седма от данните за Япония (549,9 кг) или Китай (544,5 кг), което означава голям марж за по-нататъшен растеж.

Министерството на стоманата планира да разшири производствения капацитет до 300 милиона тона до 2030-31. Подобна експанзия може да бъде поддържана чрез създаване на вътрешно търсене, което е потенциална област на сътрудничество между Индия и Япония, казаха запознати.

Споразумението, подписано във вторник от Прадип Кумар Трипати, секретар в министерството на стоманата, и Шигехиро Танака, заместник-министър на Япония по международни въпроси, също ще спомогне за подобряване на качеството на стоманата, произведена в Индия.

По-голямата част от стоманата, внесена от Япония в Индия, е висококачествена стомана. През последните години японските компании увеличиха присъствието си на индийския пазар и работят с партньори за производство на по-качествена стомана. През 2019 г. Nippon Steel и Arcelor Mittal закупиха Essar Steel India в една от най-големите инвестиции, направени от японска компания в Индия.

Nippon Steel също създаде съвместно предприятие с Tata Steel за производство на висококачествена стомана за автомобили. Конгломерат, ръководен от Mitsubishi Corporation и Larsen & Toubro, работи със Steel Authority of India Limited за модернизиране на стоманодобивния завод в Руркела.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *