Индия достигна предела от 1 милиард ваксини срещу COVID-19

Кампанията на Индия за ваксинация достигна историческото събитие от прилагането на 1 милиард дози ваксини на 21 октомври 2021 г. Около 75% от индийците над 18-годишна възраст са получили първата си доза, докато 30% са получили по две дози.

Индия постигна важното събитие от прилагането на общо 1 милиард ваксини за по-малко от 40 седмици, откакто ваксинацията срещу COVID-19 беше стартирана на 16 януари 2021 г. Подготовката за борбата с коронавируса започна много по-рано в началото на 2020 г. със създаването на Националната работна група за фокусирано изследване на ваксината срещу коронавирус през април 2021 г.

Достигането на едномилиардната граница при ваксинацията срещу COVID подчертава необикновеното умение на Индия в разработването на нови ваксини, производството на ваксини и управлението на мащабна ваксинация, чрез използването на ефективни стратегии за масова комуникация и цифрови технологии.

Днес Индия е сред малкото държави, които са разработили ваксини чрез множество програми. Разработените и произведени ваксини в Индия включват „Covaxin“ – инактивирана ваксина с вирусна програма; ‘Covishield’ – вирусна векторна ваксина, разработена с Oxford и Astra – Zeneca; и единствената по рода си ДНК ваксина, „Zycov-d“, разработена от Zydus Cadila.

Почти всичките 1 милиард дози ваксини, прилагани в Индия, са направени в Индия, с изключение на малка част от ваксината Sputnik. Повече от 95 процента от ваксините са доставяни от обществената здравна система чрез частните здравни организации, които също участват в кампанията за ваксинация.

За да организира гигантската задача за ваксиниране на едно от най – големите населения в света, разпространено на широка площ, Индия разработи уникална цифрова платформа, наречена CoWIN, която дава възможност да се регистрират бенефициентите, да се планира ваксинацията им, да се генерира ваксинационен сертификат, базиран на QR код и да се проследи историята на ваксинациите.

В цялата страна има 313 хиляди центъра за ваксинация срещу COVID, от които 74% са в селските райони и представляват 65% от общото покритие досега. За тази задача бяха обучени ваксинационни екипи от 740 хиляди души, включително повече от 264 хиляди ваксинатори.

Едномилиардната ваксинация също е свидетелство за неукротимия дух на здравните работници на Индия – медицинските сестри, помощните акушерки и хилядите ваксинатори, които преодоляха предизвикателствата на терена и времето, за да достигнат най -отдалечените райони.

Индийските производители на ваксини ще работят, за да увеличат производството на ваксини срещу COVID-19 до края на 2021 г. Освен за да обхване собственото си население, засиленото производство на ваксини би позволило на Индия да споделя ваксини с други страни в съответствие с визията на премиера Моди за „Една Земя, едно здраве“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *