Индия, ангажирана с мира в Афганистан: Джайшанкар след среща с Абдула Абдула

Chairperson of High Council for National Reconciliation Abdullah Abdullah too took to Twitter and said that the two leaders also talked about the Afghan peace process apart from bilateral ties and regional issues.

Edited by Kanishka Sarkar
Hindustan Times, New Delhi

Министърът на външните работи С. Джайшанкар в петък се срещна с афганистанския мирен преговарящ Абдула Абдула и увери, че Индия е ангажирана с мир, просперитет и стабилност в съседната държава.

По време на срещата двамата лидери обсъдиха и двустранното сътрудничество и регионалните въпроси. „Приятно ми е да се срещна с председателя HCNR @DrabdullahCE. Добра дискусия по нашето двустранно сътрудничество и регионалните въпроси. Приветства неговите прозрения и перспективи за последните събития. Като съсед Индия остава отдадена на мира, просперитета и стабилността в Афганистан “, написа Джайшанкар в Twitter, след като се срещна с Абдула, който е председател на Висшия съвет за национално помирение, в Хайдарабад Хаус в Ню Делхи.

Абдула също се включи в Twitter и каза, че двамата лидери са говорили и за афганистанския мирен процес, освен за двустранните връзки и регионалните въпроси. „Както винаги се радвам да се срещна с Н. Пр. @ DrSJaishankar, министър на външните работи на Индия. Обменихме мнения за #AfghanPeaceProcess, двустранни отношения и регионална подкрепа за мирни усилия. Той ме увери в пълната подкрепа на Индия за мира в Афганистан “, написа той в Twitter.

Срещата на Джайшанкар с Абдула идва след като афганистанският лидер се срещна с премиера Нарендра Моди в четвъртък, за да го запознае с мирния процес и преговорите, които в момента се провеждат от правителството на страната му и талибаните в Доха в Катар.

Преди да се срещне с Моди, той се срещна и със съветника по националната сигурност Аджит Довал в сряда. Довал каза на Абдула, че Индия е за демократичен и суверенен Афганистан, „където никой терорист не може да действа“.

Абдула е в Индия на петдневно посещение, започнало във вторник, като част от контакт с ключови страни в региона за търсене на подкрепа за преговорите в Доха. Той пътува до Ню Делхи след тридневно посещение в Исламабад миналата седмица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *