Индексът за качество на въздуха в Делхи пада: Октомври е тук! Вижте факторите, които стоят зад нарастващото замърсяване на въздуха в Делхи

Месец октомври носи заплаха от замърсяване на въздуха в Делхи. Подобно на предходните години, и тази година качеството на въздуха в националната столица започна да става свидетел на голям спад. Докато изгарянето на стърнищата остава една от причините, има няколко други фактора, които влошават качеството на въздуха и водят до повишаване на нивата на замърсяване.

Посока на вятъра: През сезона на мусоните посоката на вятъра остава на изток. С октомври, отбелязващ изтеглянето на мусона, посоката на вятъра се променя и става северозападна. Учените от Националната физическа лаборатория разкриха, че само 28% от ветровете в Делхи идват от индо-гангските равнини, тъй като 72% идват от северозапад. Прахът, който носят тези северозападни ветрове, често разрежда качеството на въздуха в Делхи.

Температура: Тъй като температурите в Делхи започват да се понижават, нивата на замърсяване се повишават. Височината на инверсия е слоят, отвъд който замърсителите не успяват да се разпръснат в горния слой на атмосферата.

Скорост на вятъра: Заедно с температурата, скоростта на вятъра спада през зимата. Високоскоростните ветрове играят ключова роля при разпръскването на замърсителите.

Изгаряне на стърнища, пожари в стопанствата: Изгарянето на стърнища или пожари в селското стопанство е най-важният фактор, който стои зад замърсяването в Делхи. През 2015 г. проучване на IIT-Kanpur разкри, че 17% до 26% от всички частици в националната столица през зимите се дължи на изгарянето на биомасата. През 2019 г. приносът на изгарянето на стърнищата достигна 40%. През последните няколко дни приносът за изгаряне на стърнището остана между 2% и 4%. С приближаването на ноември обаче тази цифра ще нараства.

Прахът и замърсяването с превозни средства се считат за двете най-големи причини за замърсяване на въздуха в националната столица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *