GPS-базирани толтакси в Индия, за да стане пътуването безпроблемно в цялата страна

Материал на AutocarIndia

Нитин Гадкари, министър на автомобилния транспорт и магистралите и ММСП, обяви, че Индия ще приеме GPS-базирана система за събиране на такси, която трябва да позволи на страната да стане „безплатна кабина“ през следващите две години. Гадкари направи съобщението по време на обръщението си към фондацията ASSOCHAM на 17 декември 2020 г.

GPS-базирана система за безжично събиране на пътни такси въз основа на движение на автомобила
ще позволи безпроблемно движение на превозни средства в цялата страна.

Базираната на GPS система ще проследява движението на превозното средство в цялата страна и съответно ще приспада таксата от свързаната банкова сметка на собственика на превозното средство. Гадкари твърди, че събираните пътни такси през следващите пет години ще възлизат на 1,34 лак крори с въведената нова система. Той също така каза, че правителството ще въведе система, която да монтира GPS системи на по-стари превозни средства. В момента всички нови търговски превозни средства вече са оборудвани с GPS технология за проследяване.

За настоящата финансова година Гадкари коментира, че общата сума, събрана до края на март 2021 г., се очаква да бъде около 34 000 рупии.

Докато преминаването към събиране на пътни такси, базирано на GPS, бе зелено осветено, в момента страната се готви за задължително използване на FAST тагове на всички превозни средства от 1 януари 2021 г. FASTags по същество премахват необходимостта да спират на пунктовете за таксуване и да плащат физически, като по този начин спомага за облекчаване на задръстванията в пунктовете за таксуване в цялата страна.
Гадкари коментира и някои от магистралите, които са в процес на завършване в момента. „Вече наградихме три пакета по пътя Ченай-Бангалор, нова зелена магистрала“, каза Гадкари в обръщението си.Той също така разкри, че скоростната магистрала Мумбай-Делхи е била близо 50 процента завършена, като пътят се очаква да бъде завършен през следващите две години. Той добави, че е започнало и придобиване на път за скоростната магистрала Делхи-Амритсар-Катра. Очаква се изграждането на пътя да започне до края на февруари 2021 година.
Гадкари каза също, че експресната магистрала Meerut е предвидена да бъде завършена през януари 2021 г., като пътят трябва да бъде отворен през февруари. Гадкари каза, че това ще намали времето за пътуване между Делхи и Меерути от сегашното около 4,5 часа до само 45 минути.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *