Главни изпълнителни директори от индийски произход, водещи американски компании

MSN

Ако хвърлите камък в Силиконовата долина, най-вероятно е да улучите главен изпълнителен директор с индийски произход.

Главният изпълнителен директор на Google Пичай говори в El Centro College в Далас

До преди десетилетие имаше само шепа от тях, предимно в потребителските стоки, технологиите и финансите: Индра Нуи от Pepsi Co , която играеше роли на лидери на масата за вечеря с майка си и сестра си в Мадрас, когато беше млада; Сундар Пичаи от Google , роденият в Мадурай технар, който беше основна сила в подтикването на Google да влезе във войните на браузърите с Chrome; и магьосникът за брандиране и финанси Аджай Банга, който ръководеше MasterCard в продължение на десетилетие, преди да премине към General Atlantic по-рано тази година.

Други, като Викрам Пандит от Citibank, не издържаха дълго на върха. И все пак все повече компании се обръщат към таланти от индийски произход за най-добрите си лидери.

Освен академично родословие — няколко от тези високоефективни са възпитаници на Индийския технологичен институт (IIT) или други подобни елитни институции в страната — и стабилни автобиографии, мениджърите с индийски произход представят на масата конкурентоспособност, разнообразие и приобщаване, остра информираност на семейни ангажименти и др.

Само през първите две години на 2020-те години са били свидетели почти толкова назначения на главни изпълнителни директори с индийски произход, колкото и през цялата 2010-те. Това дори изключва второ поколение имигранти като Anjali Sud от Vimeo , Aneel Bhushri от Workday или по -спорния Нирадж Шах от Wayfair .

Ето неизчерпателна информация за главните изпълнителни директори с индийски произход в САЩ.

Радж Субраманиам, FedEx

Завършилото химическо инженерство от IIT Bombay е от Thiruvananthapuram в южния индийски щат Керала. Той е прекарал повече от 30 години във FedEx. Субраманиам изпълняваше редица стратегически и оперативни роли в различни географски райони, преди да стане президент и главен изпълнителен директор на логистичния гигант на 29 март 2022 г.

Лийна Наир, Шанел

Родом от малък град в западния индийски щат Махаращра, Наир пое ръководството на Chanel от Ален Вертхаймер на 14 декември 2021 г. Тя е първата жена , която заема тази позиция във френската луксозна модна къща.

По-рано Наир оглави човешките ресурси в Unilever London, след като е прекарал 30 години с гиганта за потребителски стоки, след като е започнал като стажант в Индия. Издигайки се нагоре, тя в крайна сметка става британско гражданство.

Параг Агравал, Twitter

Агравал замени главния изпълнителен директор Джак Дорси на 29 ноември 2021 г., след като беше главен технологичен директор на Twitter от 2017 г.

Възпитаникът на IIT Bombay е добър за културата на компанията . Той вече взе отпуск по бащинство, намали драконовския надзор на ръководството и се застъпи за гъвкавата работа.

CS Венкатакришнан, Barclays

Barclays назначи CS Venkatakrishnan за главен изпълнителен директор на 1 ноември 2021 г., след като Джес Стейли неочаквано се оттегли .

Образованият в MIT Венкатакришнан е бил в базираната в Ню Йорк JPMorgan Chase в продължение на две десетилетия , преди да се присъедини към Barclays през 2016 г. Венкатакришнан, първият цветнокож, заемал позицията, се разглежда като добър баланс между търсещ консенсус и поемащ риск.

Рангараджан Рагурам, VMware

Компанията за облачни изчисления издигна Рагурам от изпълнителен вицепрезидент и главен оперативен директор за продукти и облачни услуги до главен изпълнителен директор на 1 юни 2021 г. Той се присъедини към фирмата през 2003 г. и оттогава помогна за разрастването на основния й бизнес, дори докато ръководи усилията му за диверсификация.

Шар Дюби, Мач

Шармиста Дюби, която носи прякора „Шар“ , беше президент на Match, преди да поеме поста главен изпълнителен директор на 1 март 2020 г. Преди да оглави конгломерата на стойност 40 милиарда долара, тя беше главен оперативен директор в Tinder, един от многото платформи за запознанства и бракове, собственост на Match.

През 2021 г. „ босът на романтиката “ спечели признания не само за това, че се противопоставя на отвратителния закон за абортите в Тексас, но и за създаване на фонд за подкрепа на служителите, засегнати от ограничителния закон.

Соня Сингал, Gap

Сингал е в Gap от 2014 г. Преди роденият в Индия изпълнителен директор , отгледан в Канада, да получи юздите на Gap на 23 март 2020 г., тя ръководи Old Navy, собственост на Gap в продължение на четири години. Стратегията й да помогне на борещата се модна марка е да намали броя на магазините и да поеме повече рискове .

Сандип Матрани, WeWork

За разлика от няколко други изпълнителни директори с индийски произход, Матрани не е израснал с WeWork. Той беше външен човек, нает за решаващата роля на 18 февруари 2020 г. Експертът по недвижими имоти беше натоварен със задачата да обнови и развие компанията

Компанията, вдъхновила Apple TV+ Series WeCrashed , има остра нужда от контрол на щетите, след като нейният бизнес модел и корпоративното управление заминаха настрани.

Арвинд Кришна, IBM

Възпитаникът на IIT-Kanpur се присъедини към IBM през далечната 1990 г. Преди да стане главен изпълнителен директор на 30 януари 2020 г., той изпълняваше множество роли , включително директор на изследванията и ръководител на отдела за облачен и когнитивен софтуер.

Заслугата за забележителната сделка на IBM за 2019 г. с технологичната фирма с отворен код Red Hat – най- голямата покупка на компанията в нейната 109-годишна история – е на Кришна.

Сундар Пичай, Азбука

Пичай беше публично лице на компанията, откакто беше назначен за главен изпълнителен директор на Google през 2015 г. На 3 декември завършилият IIT-Kharagpur от 1993 г. замени основателя Лари Пейдж на върха, като стана главен изпълнителен директор на Alphabet .

С желаната позиция дойдоха множество проблеми : над 70 различни лунни снимки, разпръснати в сектори, сега бяха отговорност на Pichai.

Нирен Чаудхари, Хляб Панера

На 23 май 2019 г. Чаудхари дойде в Panera от гиганта с понички Krispy Kreme , където беше главен оперативен директор и президент. Преди това той е прекарал 23 години, както в Индия, така и в САЩ, в Yum! Brands, компанията майка на KFC и Taco Bell.

Ревати Адвайти, Флекс

Advaithi беше въведен на борда на 11 февруари 2019 г., за да ръководи компанията, която прави всичко от сешоари до Mac . Завършилата машинно инженерство от индийския институт за технологии и наука Бирла Пилани (BITS) е яростен защитник на STEM образованието за момичета и разнообразието на работното място.

Санджай Мехротра, Микрон

Роден в Канпур, Утар Прадеш, Мехротра също посещава BITS Pilani, преди да получи бакалавърска и магистърска степен от Калифорнийския университет в Бъркли. Той е съосновател на SanDisk през 1988 г. и е неин президент и главен изпълнителен директор от 2011 г. до придобиването му през 2016 г. от Western Digital . Той пристигна в Micron на 27 април 2017 г. като президент и главен изпълнителен директор .

Джордж Куриан, NetApp

Роденият в Керала изпълнителен директор, който се присъедини към компанията за съхранение и управление на данни през 2011 г., пое поста главен изпълнителен директор на 1 юни 2015 г. По-рано той беше изпълнителен вицепрезидент по продуктовите операции повече от две години.

Близнакът на Куриан, Томас, е главен изпълнителен директор на Google Cloud .

Пунит Ренжен, Делойт

Ренджен, който стана главен изпълнителен директор на Deloitte на 31 май 2015 г., беше момче от малък град от Рохтак, Харяна, което дойде в САЩ, след като спечели стипендия на фондация Ротари, която му позволи да учи в Уиламет университета Atkinson Graduate School of Management по мениджмънт. Оттогава никога не е поглеждал назад .

Първият азиатец, който оглавява най-голямата сред голямата четворка на консултантските услуги, неговата октагенна майка все още живее в дома му от детството в Рохтак.

Сатя Надела, Microsoft

Надела израства в Делхи и Хайдерабад , а след това се премества в САЩ за магистърска степен. Той се присъединява към Microsoft като млад инженер през 1992 г. и се изкачва в ранговете, оглавявайки ранните версии на Microsoft Office, Xbox Live, облачната платформа Azure и други по пътя. След като пое поста главен изпълнителен директор на 4 февруари 2014 г., той се ръководи с емпатия , като работи за освобождаване на Microsoft от бюрокрация, подозрение и предполагаема късогледство . Той въведе хакатони за сътрудничество и премахна непопулярната система за класиране на производителността, която принуди мениджърите да дават процент отрицателни отзиви.

Шантану Нараен, Adobe Inc

Нараен израства в домакинство , говорещо телугу, в Хайдерабад с майка, която преподава американска литература, и баща, който управлява пластмасова компания. Подобно на Надела, той се премества в САЩ за магистърско образование.

Три десетилетия оттогава председателят, президентът и главен изпълнителен директор на Adobe все още е запален последовател на индийския отбор по крикет .

До преди десетилетие имаше само шепа от тях, предимно в потребителските стоки, технологиите и финансите: Индра Нуи от Pepsi Co , която играеше роли на лидери на масата за вечеря с майка си и сестра си в Мадрас, когато беше млада; Сундар Пичаи от Google , роденият в Мадурай технар, който беше основна сила в подтикването на Google да влезе във войните на браузърите с Chrome; и магьосникът за брандиране и финанси Аджай Банга, който ръководеше MasterCard в продължение на десетилетие, преди да премине към General Atlantic по-рано тази година.

Други, като Викрам Пандит от Citibank, не издържаха дълго на върха. И все пак все повече компании се обръщат към таланти от индийски произход за най-добрите си лидери.

Освен академично родословие — няколко от тези високоефективни са възпитаници на Индийския технологичен институт (IIT) или други подобни елитни институции в страната — и стабилни автобиографии, мениджърите с индийски произход представят на масата конкурентоспособност, разнообразие и приобщаване, остра информираност на семейни ангажименти и др.

Само през първите две години на 2020-те години са били свидетели почти толкова назначения на главни изпълнителни директори с индийски произход, колкото и през цялата 2010-те. Това дори изключва второ поколение имигранти като Anjali Sud от Vimeo , Aneel Bhushri от Workday или по -спорния Нирадж Шах от Wayfair .

Ето неизчерпателна информация за главните изпълнителни директори с индийски произход в САЩ.

Радж Субраманиам, FedEx

Завършилото химическо инженерство от IIT Bombay е от Thiruvananthapuram в южния индийски щат Керала. Той е прекарал повече от 30 години във FedEx. Субраманиам изпълняваше редица стратегически и оперативни роли в различни географски райони, преди да стане президент и главен изпълнителен директор на логистичния гигант на 29 март 2022 г.

Лийна Наир, Шанел

Родом от малък град в западния индийски щат Махаращра, Наир пое ръководството на Chanel от Ален Вертхаймер на 14 декември 2021 г. Тя е първата жена , която заема тази позиция във френската луксозна модна къща.

По-рано Наир оглави човешките ресурси в Unilever London, след като е прекарал 30 години с гиганта за потребителски стоки, след като е започнал като стажант в Индия. Издигайки се нагоре, тя в крайна сметка става британско гражданство.

Параг Агравал, Twitter

Агравал замени главния изпълнителен директор Джак Дорси на 29 ноември 2021 г., след като беше главен технологичен директор на Twitter от 2017 г.

Възпитаникът на IIT Bombay е добър за културата на компанията . Той вече взе отпуск по бащинство, намали драконовския надзор на ръководството и се застъпи за гъвкавата работа.

CS Венкатакришнан, Barclays

Barclays назначи CS Venkatakrishnan за главен изпълнителен директор на 1 ноември 2021 г., след като Джес Стейли неочаквано се оттегли .

Образованият в MIT Венкатакришнан е бил в базираната в Ню Йорк JPMorgan Chase в продължение на две десетилетия , преди да се присъедини към Barclays през 2016 г. Венкатакришнан, първият цветнокож, заемал позицията, се разглежда като добър баланс между търсещ консенсус и поемащ риск.

Рангараджан Рагурам, VMware

Компанията за облачни изчисления издигна Рагурам от изпълнителен вицепрезидент и главен оперативен директор за продукти и облачни услуги до главен изпълнителен директор на 1 юни 2021 г. Той се присъедини към фирмата през 2003 г. и оттогава помогна за разрастването на основния й бизнес, дори докато ръководи усилията му за диверсификация.

Шар Дюби, Мач

Шармиста Дюби, която носи прякора „Шар“ , беше президент на Match, преди да поеме поста главен изпълнителен директор на 1 март 2020 г. Преди да оглави конгломерата на стойност 40 милиарда долара, тя беше главен оперативен директор в Tinder, един от многото платформи за запознанства и бракове, собственост на Match.

През 2021 г. „ босът на романтиката “ спечели признания не само за това, че се противопоставя на отвратителния закон за абортите в Тексас, но и за създаване на фонд за подкрепа на служителите, засегнати от ограничителния закон.

Соня Сингал, Gap

Сингал е в Gap от 2014 г. Преди роденият в Индия изпълнителен директор , отгледан в Канада, да получи юздите на Gap на 23 март 2020 г., тя ръководи Old Navy, собственост на Gap в продължение на четири години. Стратегията й да помогне на борещата се модна марка е да намали броя на магазините и да поеме повече рискове .

Сандип Матрани, WeWork

За разлика от няколко други изпълнителни директори с индийски произход, Матрани не е израснал с WeWork. Той беше външен човек, нает за решаващата роля на 18 февруари 2020 г. Експертът по недвижими имоти беше натоварен със задачата да обнови и развие компанията

Компанията, вдъхновила Apple TV+ Series WeCrashed , има остра нужда от контрол на щетите, след като нейният бизнес модел и корпоративното управление заминаха настрани.

Арвинд Кришна, IBM

Възпитаникът на IIT-Kanpur се присъедини към IBM през далечната 1990 г. Преди да стане главен изпълнителен директор на 30 януари 2020 г., той изпълняваше множество роли , включително директор на изследванията и ръководител на отдела за облачен и когнитивен софтуер.

Заслугата за забележителната сделка на IBM за 2019 г. с технологичната фирма с отворен код Red Hat – най- голямата покупка на компанията в нейната 109-годишна история – е на Кришна.

Сундар Пичай, Азбука

Пичай беше публично лице на компанията, откакто беше назначен за главен изпълнителен директор на Google през 2015 г. На 3 декември завършилият IIT-Kharagpur от 1993 г. замени основателя Лари Пейдж на върха, като стана главен изпълнителен директор на Alphabet .

С желаната позиция дойдоха множество проблеми : над 70 различни лунни снимки, разпръснати в сектори, сега бяха отговорност на Pichai.

Нирен Чаудхари, Хляб Панера

На 23 май 2019 г. Чаудхари дойде в Panera от гиганта с понички Krispy Kreme , където беше главен оперативен директор и президент. Преди това той е прекарал 23 години, както в Индия, така и в САЩ, в Yum! Brands, компанията майка на KFC и Taco Bell.

Ревати Адвайти, Флекс

Advaithi беше въведен на борда на 11 февруари 2019 г., за да ръководи компанията, която прави всичко от сешоари до Mac . Завършилата машинно инженерство от индийския институт за технологии и наука Бирла Пилани (BITS) е яростен защитник на STEM образованието за момичета и разнообразието на работното място.

Санджай Мехротра, Микрон

Роден в Канпур, Утар Прадеш, Мехротра също посещава BITS Pilani, преди да получи бакалавърска и магистърска степен от Калифорнийския университет в Бъркли. Той е съосновател на SanDisk през 1988 г. и е неин президент и главен изпълнителен директор от 2011 г. до придобиването му през 2016 г. от Western Digital . Той пристигна в Micron на 27 април 2017 г. като президент и главен изпълнителен директор .

Джордж Куриан, NetApp

Роденият в Керала изпълнителен директор, който се присъедини към компанията за съхранение и управление на данни през 2011 г., пое поста главен изпълнителен директор на 1 юни 2015 г. По-рано той беше изпълнителен вицепрезидент по продуктовите операции повече от две години.

Близнакът на Куриан, Томас, е главен изпълнителен директор на Google Cloud .

Пунит Ренжен, Делойт

Ренджен, който стана главен изпълнителен директор на Deloitte на 31 май 2015 г., беше момче от малък град от Рохтак, Харяна, което дойде в САЩ, след като спечели стипендия на фондация Ротари, която му позволи да учи в Уиламет университета Atkinson Graduate School of Management по мениджмънт. Оттогава никога не е поглеждал назад .

Първият азиатец, който оглавява най-голямата сред голямата четворка на консултантските услуги, неговата октагенна майка все още живее в дома му от детството в Рохтак.

Сатя Надела, Microsoft

Надела израства в Делхи и Хайдерабад , а след това се премества в САЩ за магистърска степен. Той се присъединява към Microsoft като млад инженер през 1992 г. и се изкачва в ранговете, оглавявайки ранните версии на Microsoft Office, Xbox Live, облачната платформа Azure и други по пътя. След като пое поста главен изпълнителен директор на 4 февруари 2014 г., той се ръководи с емпатия , като работи за освобождаване на Microsoft от бюрокрация, подозрение и предполагаема късогледство . Той въведе хакатони за сътрудничество и премахна непопулярната система за класиране на производителността, която принуди мениджърите да дават процент отрицателни отзиви.

Шантану Нараен, Adobe Inc

Нараен израства в домакинство , говорещо телугу, в Хайдерабад с майка, която преподава американска литература, и баща, който управлява пластмасова компания. Подобно на Надела, той се премества в САЩ за магистърско образование.

Три десетилетия оттогава председателят, президентът и главен изпълнителен директор на Adobe все още е запален последовател на индийския отбор по крикет .


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *