Ексклузивно: Contour тръгва на живо, превръщайки базираното на блокчейн търговско финансиране в реалност

Blockchain инициативата за търговско финансиране Contour вече напусна бета версията, като въведе децентрализираната платформа за цифрово търговско финансиране в пълно производство.

Собственост на осем банки акционери – Bangkok Bank, BNP Paribas, CTBC, HSBC, ING, Standard Chartered, SEB и Citi – Contour предоставя глобална мрежа за търговско финансиране върху разпределена книга, която позволява на страните да извършват транзакции и да разглеждат информацията сигурно.

Contour започна живота си като Voltron – прототип на приложение за търговско финансиране, изградено на платформата Rda Corda в средата на 2017 г. Пуснат на пазара година по-късно в Сибос в Сидни, той премина през дълъг период на тестване от над 80 банки и корпорации, с изпитания в 17 държави и сделки, обхващащи стоки, нефтохимикали, енергетика, метали, стоки на дребно и текстил, преди да влезе в търговска бета версия като самостоятелно юридическо лице в началото на тази година.

„Всеки път, когато правихме транзакция, провеждахме преглед и сме използвали всички тези приноси и се учим от тях“, казва Карл Вегнер, главен изпълнителен директор на Contour, пред GTR. Тъй като банките и корпорациите първоначално използват Contour за управление на процеса на акредитива (LC), една от ключовите области на работа е около правната рамка, особено оттогава, въпреки че технологично е възможно да се извършват транзакции с използване на договарящи се инструменти, регистрирани чрез блокчейн технологията , в много юрисдикции те се признават, само ако са на хартиен носител и са подписани, което възпрепятства напредъка на много инициативи за цифровизация.

За да се справят с това, като част от стартирането му на живо, членовете на Contour и пилотните тестери са разработили правилник и споразумение за членство, което Wegner казва, че е „стабилно, но възможно най-просто“.

Говорейки с GTR, Виней Мендонка, глобален ръководител на отдел продукти, предложения и структуриране, финансиране на търговия и вземания в банката членка HSBC, казва: „Правилникът е наистина важен. Вместо да се налага да сключваме четири или пет различни правни споразумения между купувач, продавач, банки на купувача и банки на продавача, което беше много обременително, сега имаме правилник, който улеснява много всички да се регистрират и да знаят какви са техните роли и отговорности са. “ Той добавя, че този правилник е успоредно с изпитаните и тествани единни митнически практики и практики на ICC (UCP), използвани за документални кредити.

Що се отнася до технологичното развитие, сигурността е основна грижа. „Искахме да се уверим, че производствената версия е нещо, което една банка може да инсталира удобно“, казва Вегнер. „Правихме много работа по двуфакторно удостоверяване и по различни тестове за проникване на сигурност, които са някои от нещата, които банката ще трябва да отбележи от ИТ перспективата, за да бъдем сертифициран доставчик.“

Отвъд LC

Засега централното предложение на Contour ще остане LC, за което мрежата е успяла да намали времето за обработка с до 90% по време на тестването, от средно 10 дни до под 24 часа от край до край. Wegner обаче казва, че мрежата ще добави допълнителни модули в близко бъдеще. „Добавяме банкови гаранции до края на този месец или началото на ноември“, казва той, като отбелязва, че транзакцията за кредитна гаранция, завършена с Азиатската банка за развитие (АБР) през септември, също отваря друга възможност.

Contour работи активно и за привличане на партньори за предоставяне на допълнителна функционалност. Те включват партньори за управление на поръчки, като например фирмата за данни на веригата за доставки Chinsay, и безхартиените посредници за търговия essDocs и Bolero, които са интегрирали своите възможности за електронна товарителница в мрежата. „Има много различни неща, които са периферни към LC или услуги за конкретна индустрия, които не искаме да изграждаме сами, но които партньорите могат да предоставят“, казва Вегнер, който добавя, че Contour също води преговори с потенциални партньори, които предлагат услуги като проверка на документи и санкции.

Критична маса

Потенциалната печалба от ефективността от автоматизирането на процесите на търговско финансиране е огромна по отношение на човешкия труд, разходите и ефективността, а надеждите са големи, че чрез дигитализиране на акредитива индустрията може да смекчи значителните разходи, натрупани през годините през увеличени ръчни проверки.

Но в надпреварата за въвеждане на търговско финансиране в цифровата епоха се появиха множество цифрови острови, като мнозина в бранша изразиха опасения, че нито един няма да достигне критичната маса, необходима за трансформация. Въпреки че Contour е извършил десетки, а не хиляди транзакции, участниците в мрежата казват, че тя има достатъчно бай-ин, за да направи реална разлика.

„Трудно ми е да мисля за друга платформа, която да има толкова много банки в различни коридори и клиенти, които вече са предприели транзакции на живо и са видели стойността от това. Така че за нас има необходимото задържане и основа, за да стимулираме мащаба “, казва Мендонка, който казва, че HSBC сега планира да премести всички свои редовни клиенти за документални кредити в мрежата, а също така пита клиентите на финансовите институции – особено пазари за издаване на документални кредити като Индия, Виетнам и Бангладеш – за да се присъединят към платформата и да подкрепят потоците.

Докато Contour не е направил публично имената на банките, които са се присъединили, GTR научи, че те наброяват около 20 и включват SMBC, DBS и Standard Bank – в допълнение към осемте банки инвеститори. Присъединяването към мрежата означава плащане на членски внос и след това такса за транзакция както за корпорации, така и за банки. Contour не е обявил ценообразуването си публично, но казва, че „не е забранително“, дори за по-малки банки.

И все пак акцентът през следващите месеци ще бъде върху привличането на повече банки на борда – което Wegner казва, че GTR е в ход.

„Виждаме голям интерес от много различни банки и те се присъединяват по три начина“, казва той. „Първо, заради невероятната подкрепа на нашите инвестиционни банки, които въвеждат други банки. Второ, банките се присъединяват, защото имат отдел за иновации, който вижда това като тенденция и те искат да учат и искат да предложат това на своите клиенти. Трето, банките все по-често се присъединяват заради корпорации, които ги молят да се присъединят. Корпорациите са тези, които наистина внасят най-вече банките “, казва той.

Новите и съществуващи потребители сега ще започнат процеса на мигриране към производствената среда на живо, който ще бъде въведен тази седмица.

Материал на Глобал Трейд Ревю

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *