ЕС обмисля паспорти за ваксинация, за да възкреси туризма след COVID-19

REUTERS

БРЮКСЕЛ (Reuters) – Лидерите на Европейския съюз ще се споразумеят в четвъртък да работят по сертификати за ваксинация за граждани на ЕС, които вече са ваксинирани, заедно със страните от южната част на ЕС, които в голяма степен зависят от туризма и отчаяно искат да спасят този ваканционен сезон през лятото. Цялостното затваряне с цел забавяне на пандемията предизвика най-дълбоката досега икономическа рецесия в 27-членния блок миналата година, като удариха непропорционално силно юга на ЕС, където икономиките често са много по-зависими от посетителите.

С пускането на ваксините срещу COVID-19, които вече навлизат с пълна сила, стана така, че някои правителства, като тези на Гърция и Испания, започнаха да настояват за бързо приемане на европейски сертификат за вече ваксинираните, за да могат хората да пътуват отново. Други страни, като Франция и Германия обаче, изглеждат по-неохотни, тъй като служителите там казват, че това може да създаде фактическо задължение за ваксинация и би било дискриминационно за онези, които не могат или няма да се ваксинират. Франция, където антиваксинните настроения са особено силни, поради което правителството се ангажира да не ги прави задължителни, смята идеята за паспорти за ваксини като „преждевременна“, заяви френски служител в сряда.

Необходима е работа по детайлите, включително дали този паспорт за ваксинация трябва да бъде в дигитална форма, да бъде приет в световен мащаб и на кой етап от двуетапния процес на ваксинация да бъде издаден. „Призоваваме за продължаване на работата по общ подход към сертификатите за ваксинация“, се казва на изявление на видеоконференцията на лидерите, видяна от Reuters, без да се определя времева рамка за резултат.

Длъжностни лица заявиха, че ЕС работи с Международната асоциация за въздушен транспорт, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Световната здравна организация.

Пътуванията със сертификати повдигнаха и правни въпроси, казаха служители, тъй като последните, които са на опашка за ваксини, биха могли да твърдят, че свободата им на движение е несправедливо ограничена от многомесечните опашки.

Представители на ЕС също така посочват, че все още няма насоки от СЗО и агенциите на ЕС дали хората, преминали двата етапа на ваксинация срещу COVID-19, все още могат да носят коронавирус и да заразяват други, дори ако вече не са уязвими. Също така не беше ясно дали не биха могли да бъдат заразни, след като вече са се борили с вируса, колко дълго са останали имунизирани и дали и те трябва да получат сертификати. „Все още има много неща, които не знаем“, каза висш служител от една от страните от ЕС. „Нуждаем се от повече време, за да стигнем до общо решение.“

Времето обаче е малко за страните на юг, където секторът на хотелиерството трябва да знае за какво трябва да се подготви през следващите месеци. Въпреки официалната позиция, че всички правителства на ЕС искат да решат въпроса заедно, някои може да решат да се придвижат по-бързо индивидуално. По-рано през февруари Гърция и Израел подписаха споразумение за облекчаване на ограниченията за пътуване до Гърция за израелци с доказателство за ваксинация срещу COVID-19.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *