Двама неизвестни индийски учени, върху които се крепи нобеловата награда за физика за 2020

Въпреки че сър Роджър Пенроуз е носителят на Нобелова награда по физика тази година, задължително е да се помни на чии рамене се крепи работата му. Това са индийски учени AK Raychaudhuri и CV Vishveshwara.

Тази година Нобеловата награда за физика беше споделена.

Половината от нея бе присъдена на легендарния математически физик сър Роджър Пенроуз „за откритието, че образуването на черни дупки е надеждно предсказание на общата теория на относителността“.

Междувременно другата половина беше споделена съвместно от д-р Райнхард Генцел и д-р Андреа Гез „за откриването на свръхмасивен компактен обект в центъра на нашата галактика“.

В статията фокусираме върху работата на носителя на Нобелова награда сър Роджър Пенроуз. Индийците трябва да помнят, че част от фундаменталната работа върху черните дупки е била извършена от индийски учени А. К. Райчаудхури и К. В. Вишвешвара, наред с други.По-долу е дадено кратко описание на работата на сър Пенроуз:

„Проф. Пенроуз, британски математически физик със седалище в Оксфордския университет, спечели своя дял от наградата за използване на иновативни математически техники, за да докаже, че образуването на черни дупки е неизбежна последица от общата теория на относителността на Айнщайн и следователно наистина може да съществува … Сред следващите работи, Пенроуз обединява сили със Стивън Хокинг и създава нови идеи за това кога се формират гравитационните сингулярности – това са точки с безкрайна плътност, намиращи се в центъра на черните дупки “, отбелязва този доклад в The Guardian.

Но нищо от тази работа не е възможно без приноса на Raychaudhuri и Vishveshwara. Ето как те допринесоха не само за успеха на Пенроуз, но и подобриха световното разбиране за черните дупки.

Проф. Вишвешвара, директор-основател на Планетариума Джавахарлал Неру в Бенгалуру, където създава известния в момента REAP (Програма за развитие на изследователското образование в областта на физическите науки) за студенти от студенти по природни науки, прави своя отпечатък в изследването на черните дупки през 70-те години като аспирант в Университета на Мериленд.

„Като аспирант в Университета на Мериленд той публикува три новаторски статии за един автор, които комбинираха нашето разбиране за черните дупки. Стивън Хокинг, Роджър Пенроуз дойдоха по-късно на снимката “, казва д-р Каран Джани, който е свързан с LIGO, в разговор с IANS. Неговото критично изчисление беше използвано при „откриването на гравитационни вълни от детектори LIGO (Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory) през 2015 г. от сливането на черни дупки“, се добавя в доклада на IANS.

Според този некролог, публикуван в The Hindu, „той е бил сред първите, които са изследвали„ черните дупки “дори преди те да са били наречени така. Неговите изчисления успяха да дадат графична форма на сигнала, който щеше да се излъчва от две сливащи се черни дупки – това беше формата на вълната, открита през 2015 г. от колаборацията LIGO, и съдържа така наречените „квази нормални режими“ – етап на изземване, който звучи като камбанен звън, който изчезва. „

Всъщност, години по-късно след работата му като аспирант, на 11 февруари 2016 г., LIGO го покани на синхронизираното съобщение за първото откритие на гравитационни вълни в IUCAA.

„Първата снимка показва видимо емоционален Вишу [както го нарекоха приятелите му], реагиращ на наблюдателното разкриване на квазинормални режими (сега по-популярно наречени„ сигнал за звънене “) на черни дупки, предсказани от него отдавна като студент в 1972 г. “, каза LIGO India, след като публикуваха снимка, на която той реагира на откритието, което той предсказа през всичките тези години. Това беше част от по-голяма почит, която те отдадоха след смъртта му на 16 януари 2017 г.

Междувременно, Raychaudhuri, макар и изключително брилянтен физик и продукт на легендарния президентски колеж в Колката, беше по-малко известен. Това, което той обаче е измислил, е прочутото уравнение на Рейчаудхури по време на неговата основна изследователска работа през 50-те години, което е неразделна част от нашето разбиране за образуването на черни дупки.

„Неговото уравнение показва, че сингулярностите са неизбежна последица от общата теория на относителността – ключова съставка в доказателствата на теоремите за сингулярността на Пенроуз-Хокинг. Уравнението #Raychaudhuri, на което се основават доказателствата на Пенроуз и Хокинг, е основата за съществуването на сингулярности #BlackHole и по този начин неразделна част от теорията за образуването на черни дупки “, туитва проф. Дибиенду Нанди, ръководител и координатор на Центъра за върхови постижения в космоса Науки Индия. Първото голямо споменаване на „уравнението на Рейчаудхури“ се появява в статията от 1965 г. от Стивън Хокинг и Джордж Ф. Елис.

Пет години по-късно и сър Роджър Пенроуз, и д-р Стивън Хокинг се позовават на уравнението в своята работа. Според Ghanashyam Date, физик от Института по математически науки, Ченай, най-важното откритие на Raychaudhuri „въплъщава физическата интуиция, че гравитационната сила винаги е привлекателна“.

Всъщност, както отбелязва този доклад в The Wire, „уравнението на Raychaudhuri продължава да бъде ключов инструмент за изследване на поведението на хоризонтите на черните дупки в съвременната физика. Освен това уравнението има своите корени в простата геометрия, а не в теорията на относителността на Айнщайн. Това означава, че прозренията на Raychaudhuri ще издържат дори ако теорията на Айнщайн бъде заменена с различна или по-напреднала парадигма. „

Ето колко фундаментална остава работата му.

Следователно, въпреки че е наложително да се даде на подобни на сър Роджър Пенроуз неговите реквизити за Нобелова награда тази година, наложително е да се помни на чии рамене стои работата му. Красотата на научните изследвания е как изследователите надграждат върху работата на своите предшественици. Без наследството, подобно на Raychaudhuri и Vishveshwara, оставено зад себе си, е трудно да си представим, че щяхме да стигнем толкова далеч в нашето разбиране за черните дупки.

(Под редакцията на Винаяк Хегде)

По материал на Thebetterindia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *