Древен будистки манастир, ръководен от жена, откриха в Индия

Твърдят, че той е първият, ръководен от жена на име Виджаяшри Бхадра.

Археолози са открили в долината на река Ганг в индийския щат Бихар будистки манастир, построен преди хиляда години и ръководен от жена, съобщи HindustanTimes.  Директорът на екипа за разкопки Анил Кумар е заявил пред медиите, че манастирът може да е бил голям център на будизма на Махаяна.

„Манастири са открити на много места в този район. Но това е първото място, разположено на върха на хълм. Изглежда, че будистите от Махаяна са създали манастира далеч от шума и суетата на човешкото население, за да практикуват ритуали на Махаяна изолирано „, казва Кумар от университета Вишва Бхарати.     

По време на разкопките специалистите са попаднали на дървени плочки, които според предположението им изобразяват Буда. На територията са открити и 500 скулптури, 200 от които са транспортирани до град Лахисарай.

Археолозите твърдят, че това е първият будистки манастир, ръководен от жена на име Виджаяшри Бхадра.

За да се спре естественото разпадане на изкопаните структури, които са подложени на екстремни метеорологични условия и атмосферни влияния, държавата планира да издигне навес над останките от манастира. Докато бъде създадена пътека за достигане до върха на хълма, районът ще бъде барикадиран, за да спре нежеланото движение около разкопаното място.

За разлика от повечето исторически будистки манастири, всички килии са имали врати, което предполага, че монасите са били или всички жени, или както жени, така и мъже. Две изгорени глинени печати със санскритска писменост и надписи от осми или девети век показват, че името на манастира е било „съветът на монасите от Шримаддама вихара“.

Други артефакти, открити на мястото, известни като Lal Pahari, включват малки оброчни плочки. Те изглежда показват Буда, седнал в поза на лотос с пръсти в мудраспарша мудра позиция или удължен, за да докосне земята. Мудрата символизира Буда, призоваващ света да стане свидетел на неговото просветление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *