Доброволци в серумните проучвания на Covid-19 за ваксини дават положителен тест за антитела

Открити са антитела в някои доброволци, изявили желание да помогнат при изобретяване на ваксина срещу Covid-19. Това означава, че те вече са се заразили с вируса и няма да могат да участват в опитите.

Тестовете на Covishield от фаза III на Индийския институт за производство на ваксини в Индия са изправени пред леки затруднения. Във вторник в общата болница Sassoon в Пуна бяха възобновени опитите за ваксината на Оксфордския университет-AstraZeneca. За това бяха наети седем доброволци. Три от доброволците са тествани положително за антитела след провеждане, както на антиген, така и на RT-PCR тестове. Това показва, че те вече са се заразили с вируса Covid-19 и няма да могат да участват в опитите. Тези доброволци не могат да бъдат ваксинирани и болницата вече ще трябва да набира нови такива.

Същото се е случило и в друга болница в Пуна миналия месец. Болница и изследователски център Bharati, едно от местата за тестване на ваксината срещу Covid-19, също стана свидетел на доброволци, които се позитивираха преди ваксинацията. В Bharati трима от петимата доброволци са дали положителни проби за антитела непосредствено преди да могат да бъдат ваксинирани. Тези доброволци не са имали никакви симптоми на инфекцията и не са били наясно, че са носители на вируса, казаха здравните служители. Доброволците, които са на възраст над 18 години и нямат коморбидност, ще трябва да дадат отрицателна проба, както на RT-PCR, така и на антигенни тестове, за да бъдат годни за ваксинация.

Това развитие потвърждава серологичното проучване на Pune, проведено през май 2020 г., което показва, че процентът на инфекция с Covid-19 е 51%. До момента в Индия има 59 774 активни случая и 5368 смъртни случая.

Говорителят на Serum Institute заяви, че компанията няма да коментира опити, докато процесът е в ход и ще говори само след излизане на резултатите.

Serum си партнира с AstraZeneca за провеждане на опити и трябва да обхване 1600 участници в 17 пробни обекта в Индия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *