Дефицит на витамин D е открит при 80% пациенти с COVID-19

Експерти предлагат подходяща диета за набавяне на вит. Д

Автор: Неха Гровер FoodNDTV

Известно е, че витамин D помага на много телесни функции и неговата недостатъчност може да доведе до слаби кости, сърдечни заболявания, нисък имунитет и дори респираторни проблеми.

Хранителното вещество с витамин D е в новините повече от всякога, поради пандемията на коронавируса. Здравните експерти изразиха загриженост относно нарастващите случаи на дефицит на витамин D сред населението, тъй като хората остават вкъщи и не могат да получат „слънчевия витамин“ от естествената слънчева светлина. Всъщност ново проучване открива над 80% пациенти с COVID-19, страдащи от дефицит на витамин D. Витамин D е известен с това, че подпомага много телесни функции и неговата недостатъчност може да доведе до слаби кости, сърдечни заболявания, нисък имунитет и дори респираторни проблеми.

Проучването, публикувано в „Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism“, установи, че 80% от 216 пациенти с COVID-19, приети в болница в Испания, са с дефицит на витамин D. Изследователите също така забелязват, че мъжете имат по-ниски нива на витамин D от жените.

„Пациентите с COVID-19 с дефицит на витамин D са имали по-голямо разпространение на хипертония и сърдечно-съдови заболявания, повишени нива на серумен феритин и тропонин, както и по-голяма продължителност на болничния престой. Не открихме връзка между концентрациите на витамин D или дефицита на витамин и тежестта на заболяването „, пише съавторът д-р Хосе Л. Ернандес от Университета на Кантабрия в Сантандер, Испания.

Друго скорошно проучване, публикувано в списание „Plos One“, твърди, че наличието на витамин D може да намали нуждата от кислород при пациенти с COVID-19 и да ускори процеса на лечение.

Диетични източници, богати на витамин D:
(Предложено от базирания в Ченай диетолог д-р Preethi Raj)

Мазна риба –
Мазните риби като риба тон, сьомга и скумрия и рибен черен дроб осигуряват стоково съдържание на витамин D.

Млечни продукти –
Млякото, сиренето и други млечни продукти трябва да бъдат включени в ежедневната диета за ежедневно определяне на витамин D.

Яйчни жълтъци –
Много хора изхвърлят жълтъците от яйцата, страхувайки се от високо съдържание на мазнини. Яйчните жълтъци също съдържат прилични количества витамин D и могат да се използват пестеливо в храната ни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *