Китайският президент Си Дзинпин обещава да внася повече, тъй като пандемията разтърсва световната икономика

Китай ще бъде единствената голяма икономика, която ще расте през тази година, след като в голяма степен постави епидемията под контрол, след появата й в централния град Ухан миналата година.

Китай ще внесе стоки на стойност над 22 трилиона долара през следващото десетилетие и страната ускорява отварянето си въпреки глобалната пандемия на коронавируса, заяви китайският президент Си Дзинпин в сряда.

Говорейки чрез видео съобщение по време на откриването на Международното износно изложение за Китай на 5-10 ноември, или CIIE в Шанхай, той каза, че светът не трябва да позволява на едностранчивостта и протекционизма да подкопават международния ред.

„Трябва да заемем конструктивна позиция за реформиране на глобалната система за икономическо управление и насърчаване на отворена световна икономика“, каза той чрез видео съобщение.

„С население от 1,4 милиарда и група със средни доходи над 400 милиона, Китай е най-големият пазар в света с най-голям потенциал. Очаква се Китай да внесе стоки на стойност над 22 трилиона долара през следващите 10 години. „

Китайският внос на стоки за 2019 г. е намалял с 2,8% до 2,08 трилиона долара, тъй като икономическият растеж се е забавил до близо 30-годишния минимум. Това се сравнява с ръст на вноса от 15,8% през 2018 г. до 2,14 трилиона долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *