Бъдещето на индийския туризъм се крие в активното разкриване на неговото минало, а шофирането е новото летене.

Интервю с Накул Ананд, изпълнителен директор, ITC и председател на Федерацията на асоциациите в индийския туризъм и хотелиерство (FAITH)за бъдещето на индийския туризъм пред Times of India.

TimesofIndia

Избухването на пандемията миналата година очерта всички области на бизнеса. Може да се каже, че най-силно засегната е индустрията на туризма и хотелиерството, която трябваше да понесе тежестта на блокирането и социалното дистанциране. Индия има присъщи конкурентни предимства и поглъща голям брой търсещи работа в тази сфера. Накул Ананд, изпълнителен директор, ITC и председател на Федерацията на асоциациите в индийския туризъм и хотелиерство (FAITH), излага сценария и очакванията на индустрията.„В нашето минало се крие нашето бъдеще … Индийският туризъм не е показал в пълна степен ценните активи, вложени в индийскотонаследство“, казва той.

Ето и пълното интурвю пред Таймс ъф Индия с него на Амин Али:

Какви са поуките от една от най-трудните години за туристическата индустрия?

Според Световната туристическа организация на ООН (UNWTO) това е най-лошата криза, с която се е сблъскал международният туризъм от началото на записите през 1950 г. Най-важно е индустрията на туризма, пътуванията и хотелиерството да останат единни, както по време на кризата. Туризмът допринася с около 10% за индийската икономика и е най-големият ни посланик в света. По този начин това може да бъде двигател за съживяване на растежа, тъй като предлага големи възможности за заетост и представя марката Индия на света.

Какви са възможностите?

От 140 държави Индия се класира на 8-мо място по културни ресурси и бизнес пътувания, 13-то по ценова конкурентоспособност и 14-то по природни ресурси в Доклада за конкурентоспособност на пътуванията и туризма на Световния икономически форум за 2019 г. Въпреки тези превъзходни класации, общата класация на Индия за конкурентоспособност на туризма показва, че не сме монетизирали или пуснали на пазара ценните активи, вложени в нашето наследство, с пълния си потенциал, както правят другите страни.

В нашето минало се крие нашето бъдеще. Тук не става въпрос само за хотелиерството, но и за преосмисляне на „Туризъм в Индия“ в неговата цялост. Йога, аюрведа, знания за балансиран и здравословен живот, записани във Веди, древна мъдрост на здравословното хранене и еволюцията на нашата кухня имат потенциала да ни направят холистичен уелнес център на света.

Каква е вашата оценка на загубите на бизнес и работни места в туризма през последната година?

FAITH изчислява въздействие върху икономиката на Rs 15 lakh на пряка и косвена основа. Грубата оценка е, че загубите на работа на пълен работен ден могат да бъдат между 3,5 и 4 crore. Индустрията на пътуванията и туризма осигури 8,75 crore работни места и представлява 12,75% от общите работни места, създадени в страната през 2019 г.

Кои области ще доведат до възраждането?

Вътрешният туризъм се увеличава, особено под формата на „престой“ и водещ до частично възстановяване. Уелнес и природни празници, Back to Roots, селски туризъм и кратки пътувания по пътищата се превърнаха в популярен избор за пътуване. Вътрешните пътувания ще продължат да бъдат основният двигател до лятото. Благословени сме да имаме „сезонна радост“ през цялата година и това може да донесе така необходимата пролет в нашите стъпки.

Шофирането е новото летене! Стремежът към изживявания на открито е шофиране сред природата и селския туризъм с нарастващ ръст на духовни / религиозни пътувания в местните дестинации. Приключенският туризъм, ски и снежните дестинации са други нови нововъзникващи области.

Какво очаквате от бюджета за туристическата индустрия?

Туризмът обхваща множество министерства и се осъществява и вътре в щатите. По този начин се изисква Национален съвет по туризъм, оправомощен законодателен орган, който ще позволи бързо проследяване на въпросите на туризма на ниво централно ниво и ще създаде подход „One India One Tourism“.

Нашата визия е да увеличим интензивността на висококачественото хотелско настаняване в Индия, която е ниска в сравнение с глобалните туристически лидери. Следователно хотелите в цялата страна трябва да бъдат декларирани като инфраструктурен сектор, така че дългосрочните фондове да бъдат достъпни при подходящи лихвени проценти, за да привлекат гостоприемството на частния капитал, да създадат работни места в цяла Индия и да изградят качествено настаняване. За да осигурим наистина безпроблемно преживяване на туристическия транспорт, трябва да стандартизираме всички междудържавни пътни такси и да ги направим платими в един момент, което ще улесни лесното правене на бизнес.

Трябва да има освобождаване от данък върху доходите при пътуване в Индия. Индийските граждани трябва да получат данъчни кредити за доходи до 1,5 лари, когато харчат с местни туроператори, регистрирани в GST, туристически агенти, хотелиери и превозвачи навсякъде в страната. Също така трябва да стимулираме индийските корпорации, да предложим 200% претеглена облага с данък върху дохода, да предприемем вътрешни срещи, стимули, конференции и събития и да предотвратим излизането на индийските MICE събития в чужбина.

За да се създаде структурирана глобална информираност за множество индийски туристически вертикали – индийски MICE, индийско приключение, индийско наследство под основната марка Incredible India – трябва да бъдат отпуснати най-малко 2500 рупии от глобалния бюджет за брандиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *