Актуализация на ваксината срещу коронавирус: Оксфорд-AstraZeneca Covid-19 ваксината ще стане първата, одобрена в Индия

FinancialExpress

Великобритания и Аржентина вече са разрешили ваксината за спешна обществена употреба.

Индийският регулаторен орган ще одобри в петък ваксина срещу коронавирус, разработена от AstraZeneca и Оксфордския университет за спешна употреба, съобщиха три източника с познания по въпроса.

Решението ще проправи пътя за разпространението на ваксината във втората по население държава в света, която след САЩ има най-много инфекции с COVID-19 в света.

Великобритания и Аржентина вече са разрешили ваксината за спешна обществена употреба.

Централната организация за контрол на наркотиците в Индия (CDSCO), чиито експерти се събират за втори път тази седмица, може също да одобри ваксина, разработена на местно ниво от Bharat Biotech, твърдят двама източници при условие за анонимност.

„И AstraZeneca, и Bharat Biotech ще получат одобрение днес“, каза един от източниците. „Всички приготовления започват днес.“

Представител на CDSCO отказа коментар. Групата се събира ден преди националното пробно провеждане на доставка на ваксини в страната с повече от 10 милиона коронавирусни инфекции.

Повече от 50 милиона дози от ваксината AstraZeneca вече са складирани от местния производител, Институт за серум в Индия (SII), а един от източниците заяви, че дозите могат да започнат да се транспортират от хладилни складове до индийските щати още в събота. SII заяви в имейл, че ще „изчака окончателното одобрение да дойде“, преди да коментира.

Правителството на Индия заяви в сряда, че Pfizer Inc е поискала повече време, за да представи данни за спешно разрешаване на ваксина, разработена от немската BioNTech.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *