8 разновидности на индийски лют чушки, които любителят на подправките не бива да пропуска

TimesofIndia

Чили, по-известен като мирч в Индия, е южноамерикански плод, който е бил въведен в субконтинента от португалците преди 400 години. Чили се използват широко в много кухни като подправка за добавяне на топлина към ястията. Чилито произхожда от Мексико и по-късно се разпространява по целия свят и се използва както за храна, така и за традиционна медицина. Днес се използва по целия свят, за да добавят топла парливост и вкус към ястията.

Индийските ястия са незавършени без люти чушки. Те са важна и неразделна част от всяко ястие, което ядем през деня. Освен, че добавя на вкус към храната, лютият червен пипер е полезен за храносмилателната система, подпомага работата на сърцето, облекчава болки в ставите, спомага за загуба на тегло, смекчаване на мигрена, намаляване на риска от рак, предотвратяване на алергии и т.н.

Ето поглед към 8 разновидности на индийски лют червен пипер, които трябва да опитате:

Кашмирско чили

Както подсказва името, те се отглеждат в Кашмир и части от Химачал Прадеш. Известен е със своя наситено червен цвят. Характерно за кашмирския лют пипер е, че не е прекалено лют на вкус. Поради това се използва широко, за да добави цвят към ястията, без да ги прави твърде пикантни. Това е много разпространена домакинска съставка и се предлага под формата на прах на пазара.

Бхут Джоликия, Североизточна Индия

Рекордьор на Книга на Гинес, Bhut Jolikia е сертифициран като най-лютото чили в света. Известен е още като „пипер призрак“ и се отглежда в Аруначал Прадеш, Асам, Нагаланд и Манипур. Най-популярно се използва в комбинация със сушена или ферментирала риба и свинско месо.

Джава чили, Гуджарат

Jwala Chilli се отглежда най-вече в южните части на Гуджарат като Mehsana и Kheda. Той е много остър на вкус и се сервира като акомпанимент със самоса, вада пав и др. Джава е много популярен в индийските домакинства и дори се използва в кисели краставички. Въпреки че първоначално е зелен, след узряването става червен.

Бяджи Чили, Карнатака

Люти чушки Byadgi са едни от най-популярните люти чушки в Индия и са кръстени на град Bydagi, който се намира в квартал Haveri в Карнатака. Те също са съществена част от кухнята на Удипи. Чилито предлага страхотен нюанс на червения цвят на къритата и не е много пикантен.

Гунтур Чили, Андра Прадеш

Кухнята от Андра е известна със своите изключително пикантни ястия, а чилито Guntur е причината за това. Има много сортове, които се отглеждат не само в Андра, но и в Мадхя Прадеш. Известен със своята топлина, Guntur е станал толкова популярен, че се изнася по целия свят.

Mundu Chilli, Южна Индия

Отглеждат се основно в Тамил Наду и Андра Прадеш и са малки и кръгли с тънка кожа. Мунду има много уникален вкус. Те са леко пикантни, но имат уникален вкус, който подобрява вкуса на много ястия.

Khola Chilli, Гоа

Чилито Khola се отглежда в склоновете на хълмовете на Канакона в Гоа. Известно е със своя вкус и цвят. Този яркочервен лют пипер е ключова съставка на домашно приготвените подправки, включително известната паста „recheado“, използвана като хранителна плънка, както и използвана в манго кисели краставички и за приготвяне на сос от червени люти чушки.

Кантари чили, Керала

Този малък белезникав (когато е зрял) и хладен пипер има висока пикантност и е известен също като лют червен пипер. Той добавя топлина и придава добър вкус на ястията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *