5 начина, по които витамин D може да помогне за предотвратяване на множеството увреждания на органи от Covid

Адекватните нива на витамин D могат да се окажат ключови за предотвратяване на риска от Covid и намаляване на тежестта на инфекцията. Но нивата на необходимите добавки трябва да се определят след консултация с лекари.

Сред хоспитализираните пациенти с Covid-19 20% развиват синдром на остър респираторен дистрес (ARDS) и се нуждаят от прием в интензивно отделение. ARDS, състояние, при което течността се събира в белите дробове, е свързано или с цитокинова буря, или с брадикининова буря.

Цитокините са протеини, които изпращат сигнали до клетките и помагат да се призове имунната система на тялото към действие. Брадикинините са протеини, които стимулират възпалението. Свръхекспресията на тези протеини – описана като цитокинова буря и брадикининова буря – води до множество увреждания на органи и може да причини смърт.

Витамин D, имуномодулиращ агент, може да има защитни ефекти срещу тези тежки резултати при пациенти с Covid-19.

  1. Цитокинова буря: Известно е, че витамин D играе решаваща роля в активирането и функционирането на имунната система. Витамин D инхибира развитието и функцията на Т хелперни клетки тип 1 (Th1), които участват в клетъчно медиирано възпаление.
    Помощните Т-клетки – вид бели кръвни клетки – са сред най-важните компоненти на имунната система. Инхибирането на Th1 помага за потискане на прогресията на възпалението чрез намаляване на генерирането на възпалителни цитокини като Интерлевкин (IL) -6, IL-8, IL-12 и др. Проучванията също така установяват, че калцитриол (1,25 (OH) 2D), биологично активна форма на витамин D, е пряко свързан с инхибирането на два цитокина – гама интерферон (IFN-γ) и IL-2.
  2. Защита срещу увреждане на белите дробове: Съобщава се, че по време на вирусна инфекция неактивният витамин D се превръща в активна форма от клетките в алвеолите – малки въздушни торбички в белите ни дробове – и води до повишена експресия на друго съединение, наречено кателицидин. При мишките е доказано, че кателицидините намаляват нараняването на белите дробове, причинено от хипероксия или прекомерно снабдяване с кислород.
  3. Предотвратяване на бъбречни заболявания при диабет: Проучванията при хора с първично и вторично бъбречно заболяване и при мишки с диабет са показали повишена експресия на ангиотензин-конвертиращ ензим 2 (ACE2). Известно е, че ACE2 улеснява навлизането на вируса SARS-CoV-2 в клетките гостоприемници.Проучване от 2018 г. показа, че добавките с витамин D могат да инхибират експресията на АСЕ2 в бъбреците. По този начин лечението с витамин D може да намали експресията на ACE2 в клетките на бъбречните тубули, като по този начин предотвратява навлизането на вируса в клетката и защитава бъбреците при пациенти, живеещи с диабет.
  4. Предотвратяване на ARDS и сърдечно увреждане: Ангиотензин II (Ang II) е естествен хормон, известен с повишаване на кръвното налягане. ACE2 помага за разграждането на Ang II и по този начин за понижаване на нивата му. Инфекцията с Covid-19 може да понижи нивото на ACE2, което води до прекомерно натрупване на Ang II. Високото ниво на Ang II може да причини ARDS и сърдечни наранявания. Ренинът, протеин, освободен от бъбреците, засилва натрупването на Ang II. Проучване от 2015 г. съобщава, че мишките, които нямат рецептори за витамин D, имат повишени нива на ренин и Ang II. По този начин добавките с витамин D могат да предотвратят възпалителната активност на Ang II, като потискат освобождаването на ренин при пациенти с Covid-19 и намаляват риска от ARDS и сърдечни увреждания.
  5. Защита на алвеоларната мембрана: Дефицитът на витамин D е важен рисков фактор при ARDS, както и при много заболявания. Съобщава се за еднократно лечение с висока доза с перорален витамин D, дадено преди операция, за предотвратяване на ARDS чрез намаляване на индекса на белодробна съдова пропускливост след операция. Индексът на белодробно-съдова пропускливост описва пропускливостта на кръвно-въздушната бариера в газообменната област на белите дробове. Тази бариера предотвратява образуването на въздушни мехурчета в кръвта и предотвратява навлизането на течности във въздушните торбички в белите дробове.

Проучване от 2015 г. показа, че витамин D проявява директен защитен ефект върху клетките в алвеолите в изкуствено индуциран ARDS модел на мишка.

Проучване, проведено през 2017 г., демонстрира, че лечението с витамин D има защитен ефект върху белите дробове чрез инхибиране на нивото на ренин, ACE и Ang II и увеличава експресията на ниво ACE2 при модел на остра белодробна травма при животни.

По този начин дефицитът на витамин D може да играе роля за увеличаване на риска от развитие на инфекция, тежест и смъртност от Covid-19. До момента са публикувани над 15 проучвания в подкрепа на тази хипотеза. Витамин D повишава нивото на АСЕ2 в белите дробове. ACE2, като ключов SARS рецептор, играе защитна роля при сърдечно-съдови заболявания и ARDS, медиирани от SARS.

Поради това е важно да се оцени съществуващото ниво на витамин D и да се коригира всеки дефицит след консултация с лекар относно дозировката на необходимите добавки.

Авторът на статията SUBHASREE RAY е диетолог и изследовател по клинично и обществено здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *