20 интересни факти за Индия

Индия е една от най-удивителните страни в света. Тя е огромна, колоритна, разнообразна и пищна. Нейните различни култури, езици, храни, аромати, дрехи и религии могат да зашеметят всеки, който за първи път се докосне до необятното й богатскво от странни места, пикантна кухня и необичайни традиции, информира obekti.bg.

Има много любопитни факти за Индия, за които наистина малко хора знаят.

Екипът на Мениджър Нюзни представя 20 от най-интересните факти за Индия, за които би ви било интересно да научите.

Чували ли сте, че в Индия…Gallery1. Тадж Махал

Тадж Махал е едно от най-известните места в света, но в Индия има 32 обекта, вписани в Световното културно наследство на ЮНЕСКО, сред които са фортовете в Раджастан, планинските железници в Шимла, Дарджилинг и Нилджири, планинската верига Гхатс в югозападната част на страната, пещерите на Аджанта и Елора в Махаращра, Националният парк в Бенгал и много други.

Снимка: Guliver / Getty imagesGallery2. В Индия са представени всички големи световни религии. 

Въпреки, че 80 на сто от индийците са последователи на индуизма, страната е дом на голям брой от най-големите общности и религии по света. Християнски общности и църкви могат да бъдат намерени в Керала и Гоа. Юдаизмът във форт Кохи, в Керала. Също така, в различни региони на Индия съжителстват последователи на джайнизма, будизма, сикхизма и други религии. Снимка: Guliver / Getty imagesGallery3. В Индия са съсредоточени най-много от вегетарианците по света.

Около 20 до 40% от индийците са вегетарианци. Въпреки че не всички индуси са вегетарианци и не всички индийци са индуисти, вегетарианството е важна част от традиционните вярвания и нагласи на народа.  Снимка: Guliver / Getty imagesGallery4. Тук можете да намерите странни и необичайни пощенски станции.

Индия има най-голямата пощенска система в света като някои пощенски станции са разположени на най-неочаквани и необичайни места. Така, в град Хейки в щата Химачал Прадеш се намира най-високият пощенски офисна 4440 м надморска височина. На езерото Дал в Кашмир може да се намери плаваща поща, а през 70-те години на миналия век някои градове са били оборудвани с мобилни камилски пощи.

Снимка: Vinayaraj – Own work, CC BY-SA 3.0LinkGallery5. Варанаси

Варанаси – един от най-старите непрекъснато обитавани градове в света. Свещеният град Варанаси е бил населен преди повече от 3 хил години, но самите индуси вярват, че градът е много по-стар и е създаден преди повече от 5 хил. години от божеството Шива. Варанаси е разположен на свещената река Ганг. Много индуси решават да умрат на това място, защото вярват, че то ще ги освободи от цикъла на прераждането. 

Снимка: ShutterstockGallery6. Индия – втората по големина англоезични страна в света. 

Броят на хората, които говорят английски, е малко по-малък, отколкото в САЩ. Английският е един от 22-та официални езика на страната и официалния език на правителството, заедно с хинди. Само 10% от индийците говорят английски, а малка част го владеят както родния си език, но в страна с такова голямо население почти винаги може да намерите някого, с когото да поговорите на този език.

Снимка: Guliver / Getty imagesGallery7. Азиатски лъв

7. Азиатският лъв се среща само в Западна Индия. Азиатският лъв, известен също като Персийски лъв, някога е живял на територията на Близкия Изток и Индия. В момента той е застрашен вид и може да се срещне само в щата Гуджарат в резервата Гирском.

Снимка: ShutterstockGallery8. Индийският щат Утар Прадеш може да стане петото най-многолюдно населено място в света. 

Населението на щата Утар Прадеш е повече от 200 млн. души. Това са повече хора, отколкото живеещите в Япония, в Мексико или в Русия. Тук се намират Тадж Махал и Варанаси, както и много други атракции, включително и „мъртвият град“ на Фатехпур Сикри, природни резервати и др.

Снимка: Guliver / Getty imagesGallery9. Кумбх Мела е най-голямото събиране на хора в света. 

Това е ритуално индуско поклонение, което става все по-многолюдно с всяка година. То се провежда на всеки три години в един от градовете на Алахабад, Харидвар, Уджаин и Нашик, но това в Алахабад, което се провежда на всеки 12 години, е най-голямото и смятано за най-свещеното. През 2013 г. на фестивала присъстваха около 100 млн. души.

Снимка: ShutterstockGallery10. Индия отдавна е център на модата.

От древни времена индийски тъкани са били продавани в цял свят и страната отдавна е известна като най-добрия производител на памук и коприна. Днес индийската модна индустрия е във възход и всяка седмица се провеждат модни дефилета в Делхи, Мумбай и Бангалор. Също така Индия пази много традиции, като например ръчното тъкане.

Снимка: Guliver / Getty images

Прочетете останалите 10 факта за Индия на сайта на Мениджър Нюз.

ShutterstockПРИРОДА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *