16 януари ще бъде Национален ден на стартъпите в Индия

OfficeChai

Индийските стартиращи фирми счупиха рекорди миналата година – индийските стартиращи компании повишиха рекордни нива на финансиране и бяха създадени рекорден брой еднорози – и индийското правителство сега иска да удвои сектора.

Премиерът Нарендра Моди обяви, че Индия ще празнува 16 януари като Национален ден на стартиране всяка година. „В опит да се разпространи стартиращата култура навсякъде в страната, всяка година 16 януари ще се отбелязва като Национален ден на стартиране“, каза той. Съобщението беше направено по време на събитието „Celebrating Innovation Ecosystem“, докато министър-председателят взаимодейства със 150 стартиращи компании.

„Стартъпите ще бъдат гръбнакът на нова Индия“, каза премиерът Моди. „Когато Индия завърши 100 години независимост, стартиращите компании ще играят важна роля. Новаторите на страната правят страната горда в световен мащаб“, добави той.

„Това десетилетие се нарича „techade“ на Индия… за укрепване на иновациите, предприемачеството и стартиращата екосистема имат важни аспекти като освобождаване на предприемачеството, иновации от държавни процеси, бюрократични силози“, каза премиерът Моди.

Правителството на Моди многократно подчертава значението на стартиращите фирми за подпомагане на растежа на индийската икономика и осигуряване на работни места. През 2016 г. правителството обяви схемата Startup India на блестящо събитие, на което присъстваха кой е кой от глобалната технологична екосистема, включително Масайоши Сон от Softbank, основателят на WeWork Адам Нойман, основателят на Uber Травис Каланик и индийски предприемачи, включително Виджай Шекхар Шарма от Paytm, Ойо Ритеш Агарвал и Навийн Тивари от InMobi. Темата на събитието беше „безпрепятствие“, което беше препратка към начина, по който правителството планира да премахне архаичните правителствени правила и разпоредби, които биха помогнали на стартиращата екосистема на страната да цъфти и процъфтява.

Правителството също така обяви множество мерки, за да помогне на стартиращите фирми да създадат магазини, включително освобождаване от проверки за три години, 80% намаление на таксите за подаване на патенти и предоставяне на липса на данък върху печалбите или капиталовите печалби за три години. Правителството също създаде Rs. 10 000 крори фонд за насърчаване на стартиращи фирми в Индия.

Насърчаването изглежда се изплати – стартиращата екосистема на Индия е разкъсана през последните няколко години. Индийските стартиращи компании увеличават по-високи нива на финансиране година след година и броят на стартиращите фирми с еднорог – стартиращи компании на стойност $1 милиард или повече – се увеличава. Индия имаше само осем стартиращи компании с еднорог до 2015 г., а този брой сега нарасна до 90. Тези стартиращи компании не само предоставят подобрени услуги на милиони клиенти, но също така осигуряват работа на инженери, дизайнери, мениджъри и дори партньори за доставка и оперативни работници.

И стартиращото пътуване на Индия може да започва – с 1,4 милиарда население, което чака да бъде обслужено, все още има огромен капацитет за растеж и разширяване на индийските стартиращи компании и хиляди проблеми, които чакат да бъдат решени. Правителството също изглежда осъзнава колко критичен може да бъде този сектор за икономиката на Индия и продължи напред и обяви Национален ден на стартиране. С икономическите ветрове, младо население, високо проникване на интернет, заинтересовани глобални инвеститори и подкрепа от правителството, вероятно никога не е имало по-добър момент за стартиране на стартиране в Индия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *