105-годишна индийка управляваща собствената си биологична ферма, показва, че възрастта не е бариера

TheBetterIndia

VIDYA RAJA

Не всеки ден можете да говорите с баба, която е на 105 години. Така че предполагам, че беше естествено от моя страна да направя някои предположения относно нейната рутина и качеството на живот. Ето защо, когато се обадих в 15 часа след обяд на Pappammal (псевдоним Rangammal) за това интервю, попитах дали не нарушавам следобедната й сиеста.

Бях доста изненадан, когато ми казаха, че тя, 105-годишната Папамал, е била на полето и работи, така че трябва да се обадя по-късно!

Когато тя се върна и заговорихме, беше късно вечерта. Това е почти нейният редовен ден. В завладяващ разговор с The Better India Папамама споделя малки късчета от живота си и ни разкрива тайната си за добро здраве и дълголетие.

Родена през 1914 г. в село Девалапурам в Тамил Наду, Папамал загубва родителите си в много ранна възраст и е отгледана от баба си по бащина линия в Текампати, област Коимбаторе. Тя продължава да живее там.

През последния век Папамал е преживял две световни войни, независимостта на Индия, множество природни бедствия и сега пандемията COVID-19.

Ако сте си помислили, че тъй като тя е родена през 1914 г., животът й протича в домашните задължения и стереотипни полови връзки, тогава за съжаление грешите. Тази дама никога не си е позволявала да бъде жена, за да постигне това, което е искала, и чрез нейните преживявания ние получаваме нова перспектива за живота през годините.

Ранни години

„Нямаше официални училища, когато растях. Малкото, което научавах, всичко беше чрез игри – Pallanghuzi (традиционната древна манкала, играна в Южна Индия) беше начина, по който научих броенето и математиката “, казва тя. Тя споменава, че ако някой е учил до пети клас, те са били достатъчно квалифицирани, за да станат сами учители. От много ранна възраст Папамал се интересува от селскостопански практики и прекарва време, научавайки за това.

След смъртта на баба си преди почти петдесет години, тя наследила малък магазин за провизии в Текампати. Pappammal счупила стъкления таван и всички бариери, преди да се превърне в нещо „готино“. Тя управлява магазина за провизии и открила малка закусвалня, в която продавала закуски и напитки.

Обяснявайки важността на спестяването, Папамамал казва: „Селското стопанство беше нещо, което винаги ме интересуваше. Бих спестил пари от приходите в магазина за провизии и в крайна сметка имах достатъчно, за да купя 10 декара земя, за да обработвам. “

Папамамал започна с отглеждането на царевица, различни видове варива, а също и някои плодове и зеленчуци, които използва за семейството. По-късно се присъединила към Университета по земеделие в Тамил Наду (TNAU), за да учи официално. На въпроса коя година е записала в колежа, тя казва, че това е било много отдавна и не може да си спомни подробностите за годината.

Това, което тя помни, е как почти винаги е имала въпрос, който да зададе като студентка. „Не си спомням клас или сесия, в която да не съм задавала въпрос и скоро всички ме познаха и започнаха да ме харесват“, казва тя със смях.

Баба днес, опитен фермер тогава

През десетилетията оттогава всеки заместник-канцлер, който поемал ръководството в университета, би се обърнал към Папамал като към „пионер фермер“, а тя е прекарала близо шест десетилетия в земеделие. Тя също беше специален гост на дебатите, организирани от университета.

Между другото, Папамал е избран и за съветник на Thekkampatti Panchayat през 1959 г. – първата година такива избори се провеждат след приемането на Закона за Тамил Наду Panchayats през 1958 г.

С изтичането на времето и възрастта Папамамал не можела да управлява цели 10 декара, затова продала част от тях преди двадесет и пет години, но продължава да държи около 2,5 акра, които управлява и органично обработва.

Когато днешното поколение обмисля да се пенсионира до 50-годишна възраст, Pappammal е не просто пример, а вдъхновение, тъй като дори и днес, всеки ден тази баба отива в своята земя и работи върху нея. Тя остава велик кръстоносец на биологично земеделие. Тя казва, че младото поколение иска само бързи резултати и всъщност няма време да инвестира в биологично земеделие.

Общността празнува стогодишнината на своята баба

Преди пет години, когато Папамал навърши 100 години, целият панчаят се събра, за да отпразнува добре изживян живот. Папамал казва: „Около 3000 души присъстваха на това събиране. Това беше едно голямо тържество – направихме много храна, която да сервираме този ден. От payasam (kheer) до овнешко и пилешко биряни и vadai, ние гарантираме, че всички се хранят сърдечно и се връщат у дома. “

В целия град са инсталирани гъвкави табла, които съобщават за рождения ден, а Папамамал казва, че тези неща я карат да се чувства изключително специална. „Често ме призовават на сватби, за да благославям двойките и съм развълнувана да бъда част от всички подобни събития.“

Тя също споменава как хората сега се стичат при нея, за да си правят селфита и дори да й казват как да стои и да се усмихва. Тя никога не отблъсква никого.

Вдъхновение

Акшита, дъщерята на правнука на Папамал, казва: „Има толкова много да се научи от паати (баба), но единственото, което научих, е да не губя време със сън. Има толкова много неща за постигане в живота. “ Нейната снаха, която също е вдъхновена от paati, казва: „Тя ни направи толкова горди. Дори сега тя е толкова внимателна с това, което яде – местна, а пресните продукти са това, което тя винаги бере. Независимо дали става въпрос за каша от просо или биряни от овнешко, тя се радва на добра проста храна и насърчава всички да избираме местни храни. “

Д-р Павитра, който има клиника в селото на Папамал, казва: „Паати (баба) идва редовно в моята клиника и до момента кръвното й налягане и захар са 100 процента нормални.“

Когато разговорът ни свършва, Папамал ме пита къде отсядам и когато кажа, че живея в Гургаон, тя бърза да каже: „Посещавах Делхи няколко пъти, дори пиех чай в Раштрапати Бхаван по покана на президента Р Венкатраман. „

„Посочваха лидера и те идваха да ме видят и да потърсят моите благословии“, казва тя. „Може да има само няколко, които не са“, продължава тя.

На 105 години тя е остра, ясна и контролира напълно всичките си способности. Тази баба не е просто вдъхновение, а жива легенда.

„Възрастта не може да бъде бариера за нищо и винаги помнете, че никога не може да има заместител на упоритата работа“, казва тя. Идвайки от 105-годишно дете, това е съвет, който не можем да пренебрегнем.

(Под редакцията на Винаяк Хегде)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *