Първите дози ваксини могат да бъдат на разположение след няколко седмици: PM Narendra Modi

TimesofIndia

Според експертно мнение, Индия няма да чака дълго ваксина срещу Covid-19 и първите такива могат да бъдат налични след няколко седмици, каза министър-председателят Нарендра Моди на среща на всички партии, свикана в петък, за да обсъди пандемичната ситуация.
Премиерът заяви, че ценообразуването на ваксината ще бъде финализирано, като се имат предвид интересите на общественото здраве и след обсъждане с правителствата на щатите. Той настоятелно призова политическите лидери, присъстващи на срещата, да разсеят слуховете за ваксината и каза, че необоснованите твърдения ще навредят на борбата срещу вируса. Неговата референция изглежда беше неотдавнашният спор за нежелано събитие по време на изпитването на ваксината и опасенията относно „колебанието на ваксината“ в широката общественост.

„Разпространението на ваксината ще започне веднага след като учените развеят зеления флаг“, каза Моди. Той добави, че се разработват осем ваксини, които ще бъдат произведени в Индия. Той изрази увереност, че напредъкът в областта на ваксините е засилил борбата на Индия срещу болестта, но подчерта, че предвид възраждането на Covid-19 в някои части на света, необходимостта от използване на маски и спазване на хигиената ще остане.
Той широко потвърди докладите за плана за приоритизиране на ваксината в Индия, заявявайки, че здравните и фронтовите служители и възрастните хора, които са уязвими към вируса, първи ще получат ваксина. Той каза, че политиките на Индия са формирани от научни и експертни съвети и това е дало добри резултати по отношение на контрола на заболяванията, лечението и по-ниската смъртност. Това ще продължи да бъде така, добави той.
Моди каза, че Центърът и държавните екипи работят в тясна координация по стратегията за ваксиниране. „Индия има опит и капацитет за разпространение на ваксини. В това отношение сме далеч по-добри от няколко други страни. Имаме богата и опитна мрежа за ваксинация и страната ще се възползва от тези предимства“, добави той.

Премиерът каза, че ще са необходими допълнителни съоръжения за студена верига и друга логистика, които ще бъдат оценени с помощта на държавните правителства.
„Индия е разработила специален софтуер Covin, в който получателите на ваксина и информация в реално време за наличността и съхранението на ваксината ще бъдат на разположение“, каза премиерът. „Създадена е специална работна група за изследвания на ваксини с технически експерти, служители от съответните министерства и служители от всяка зона“, добави той.

Моди каза, че светът гледа към Индия за разработването на безопасна и достъпна ваксина.
Политическите партии, които участваха в срещата, включват Конгрес, Конгрес на Тринамул, DMK, Конгрес на YSR, JD (U), BJD, Шив Сена, TRS, BSP, SP, AIADMK, NCP, JD (S) и BJP. Лидерите увериха министър-председателя в пълната им подкрепа за осигуряване на ефективна и бърза ваксинация.
„Ние не само помогнахме на нашите сънародници индианци, но също така положихме всички усилия да спасим граждани и на други страни. Също така, възприетата от Индия научна методология доведе до засилено тестване в Индия, което не само намали позитивността, но и намали смъртността на Covid ставка „, каза премиерът.
Моди за пореден път предупреди срещу слуховете, които може да се разпространяват за ваксинацията, като каза, че това би било в разрез както с обществения интерес, така и с националния интерес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *