Премиерът Нарендра Моди стартира платформа за „Прозрачно данъчно облагане – за благото на честните“

Материалът е предоставен от Индийското посолство в България

Данъчната система има за цел да бъде незабележима, безпроблемна и всеобща.

Според Премиера, броят на данъкоплатците е значително нисък, като само 150 млн.граждани от 1.3 млрд население плащат данъците си.

Министър-председателят настоятелно призовава хората да се замислят и да заплатят дължимите данъци върху дохода, за да построят AtmaNirbharBharat.  

С пускането на данъчната харта, на данъкоплатците са гарантирани честно, любезно и рационално отношение.

Всеобщ апел ще бъде отправен към гражданите в цялата страна от 25 септември, т.е. от годишнината от рождението на Дийн Дайъл Упадхей:

Премиерът призова: „Банкиране за хората без банкова сметка, осигуряване на неосигурените, финансиране на лишените от финансиране и почитане на честните” .

Премиерът акцентира върху това да направи всеки закон и политика ориентирани към хората , а не към властта.

Публикувано на: 13 август 2020 г. 13:59 ч.

Посредством видеоконферентна връзка, премиерът Шри Нарендра Моди стартира платформа за  „Прозрачно данъчно облагане – за благото на честните“.  По повода, той отбеляза, че процесът на структурни реформи в страната достига нови висоти. Премиерът заяви, че платформата на „Прозрачно данъчно облагане – за благото на честните“ е създадена, за да отговори на изискванията на данъчната система на 21 век. Той уточни, че платформата предвижда големи реформи като безпристрастна оценка и обжалване, както и харта на данъкоплатците. Той отбеляза, че Хартата влиза в сила от днес, докато механизмът за безпристрастно обжалване ще бъде на разположение за гражданите в цялата страна от 25 септември, т.е. годишнината от рождението на Deen Dayal Upadhyay.

Новата платформа освен, че е безпристрастна, също има за цел да повиши доверието на данъкоплатците. Премиерът заяви, че през последните шест години фокусът на правителството е бил „Банкиране за хората без банкова сметка,  осигуряване на неосигурените, финансиране на лишените от финансиране и че платформата „За благото на честните“ е ориентирана в подобна посока. Премиерът похвали ролята на честните данъкоплатци при изграждането на нацията и каза, че да улеснява живота на такива данъкоплатци е отговорност на правителството. „Когато животът на един честен данъкоплатец на страната стане лесен, той се движи напред и се развива. Тогава страната също се развива и се движи напред“, добави премиерът. Премиерът заяви, че новите решения , стартирани днес, са част от решимостта на правителството да осигури максимално управление с минимално правителство. Той отбеляза, че всяко правило, закон и политика се създават, за да бъдат ориентирани към обществото, а не към властта и заяви, че използването на новия модел на управление дава добри резултати. Премиерът заяви, че се създава атмосфера, в която се дава предимство за изпълнение на всички задачи и това е резултат произтичащ не поради сила и страх от наказание, а заради разбирането на холистичния подход, който се възприема.

Премиерът отбеляза, че реформите, стартирани от правителството, не са частични, а насочени към постигане на резултати с холистична перспектива. Премиерът заяви, че данъчната структура на страната се нуждае от фундаментални реформи, тъй като по-ранната данъчна структура е била създадена още преди независимостта на Индия. Дори няколкото промени, направени по време на Независима Индия, не променят основния й характер, каза той. Премиерът заяви, че сложността на по-ранната система е затруднявала нейното приложение и твърди, че опростените закони и процедури улесняват спазването им. Един такъв пример е GST, който заменя десетки данъци. Премиерът заяви, че последните закони намалява правната тежест в данъчната система, където сега лимитът за завеждане на дела във Върховния съд е определен на 10 000 рупии и съответно на  20 000 рупии за завеждане на дело във Върховния съд. Инициативи като схемата „Vivaad Se Vishwas“ проправят пътя за решаване на повечето случаи извън съда.

Премиерът заяви, че данъчните ставки също са променени като част от продължаващите реформи, като например се въвежда нулев данък за доход от 500 000 рупии, а също така данъчната ставка намалява и в останалите случаи. Той заяви, че Индия е една от страните с най-нисък корпоративен данък в света и че текущите реформи имат за цел да направят данъчната система безпроблемна, безболезнена и безпристрастна. Премиерът отбеляза, че системата безпроблемно работи за разрешаване на проблемите на данъкоплатеца, вместо да го затруднява допълнително. По думите му  всичко -от технологията до правилата- трябва да е просто. Позовавайки се на безпристрастната система, той каза, че няма нужда от директен контакт между данъкоплатеца и служителя по данъчното облагане относно контрол, известяване, проучване или оценка. Позовавайки се на Хартата на данъкоплатците, премиерът заяви, че това е значителна стъпка, при която на данъкоплатците вече са осигурени честно, любезно и рационално отношение. Той каза, че хартата се грижи за поддържането на достойнството и чувствителността на данъкоплатците. Това се основава на фактора доверие и гражданите не може да бъдат дискриминирани без основание. Позовавайки се на намаляването на контрола върху случаите с най-малко четири пъти през последните шест години (от 0,94% през 2012-13 на 0,26% през 2018-19), премиерът подчерта, че това е отражение на доверието, което правителството възлага на данъкоплатците.

Според него през последните 6 години в Индия се наблюдава нов модел на управление, който се развива в данъчната администрация. На фона на всички тези усилия той заяви, че броят на хората, подали декларации за данък върху доходите, се е увеличил с около 250 млн. за последните 6-7 години. Премиерът обаче заяви, че също не може да се отрече, че само 150 млн.граждани от 1.3 млрд население плащат данъците си.

 Шри Моди призова хората да се замислят и да изплатят дължимите данъци, което ще помогне за създаването на Самостоятелна Индия, AtmaNirbharBharat. **

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *