Правителството на Индия планира приватизация на държавни компании в нестратегически сектори

Правителството на Индия планира приватизация на държавни компании в нестратегически сектори. Същевременно на частните компании ще бъде разрешено да инвестират във всички сфери на икономика, включително стратегическите. 

Това обяви днес министърът на финансите Нирмала Ситхараман, цитирана от ТАСС и ДПА, представяйки по националната телевизия програмата за извеждане на индийската икономика от кризата, причинена от строгите мерки за изолация, наложени в борбата с коронавируса, пише БТА.

В нестратегическите сектори предприятията ще бъдат национализирани, а в определени стратегически отрасли ще останат до четири държавни компании – останалите ще бъдат обединени или продадени, каза Ситхараманр сходипсиь clubz.bg.

Държавните предприятия на Индия, много от които водят началото си още от социалистическите икономически програми, приети непосредствено след постигането на независимостта на страната през 1947 година, работят в редица сектори като минодобив, стоманодобив, производство на химикали и торове, телекомуникации и други.

Железопътният транспорт и атомната енергетика са два големи сектора, в които не се допускат частни играчи. Новата политика на отваряне на нови браншове за частни компании вероятно ще доведе до разбиване и приватизация на държавни предприятия, в които работят стотици хиляди хора.

Сред другите мерки в подкрепа на бизнеса министърът обяви, че дългове, свързани с пандемията от коронавирус, няма да бъдат основание за обявяване на фалит за срок до една година. Минималният праг за завеждане на дела за фалит срещу малки и средни компании се увеличава от 100 000 рупии (1323 д.) до 10 млн. рупии (132 300 долара).

По думите й общите разходи на правителството по различните мерки за облекчаване положението на бедните, работниците и амбулантните търговци, засегнати от кризата, наред с фермерите и малкия бизнес, както и за обявените данъчни облекчения, ще се равняват на около 20 трлн. рупии (около 265 млрд. долара). 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *