Натискът върху рупията да отслабне след сделката с МВФ

Доларът вероятно ще падне до ниво от Rs190 до 210

Tribune

ИСЛАМАБАД:

Тъй като рупията продължава рекордното си падане, Националното събрание беше съобщено в петък, че правителството се надява, че натискът върху рупията ще отслабне преди притока от Международния валутен фонд (МВФ), като смята, че доларът вероятно ще падне ниво от Rs190 до 210.

В отговор на привличащо вниманието известие, свързано с увеличението на цените на хранителните продукти, парламентарният секретар Рана Исхак Хан информира камарата, че правителството предприема стъпки за предоставяне на помощ на хората. Той увери, че силата на рупията значително ще намали инфлацията и добави, че премиерът работи ден и нощ, за да намали инфлацията.

Рупията беше поскъпнала до 204,56 Rs през първата седмица на юли, след като докосна 211,93 на 22 юни. След това тя продължи да губи стойността си спрямо долара, но регистрира незначително поскъпване, когато страната постигна своето споразумение за персонала с МВФ на 15 юли .Продължава да пада във всяка сесия оттогава.

Рупията падна до ново рекордно ниско ниво от 241 в търговията в рамките на деня, преди да приключи на 239,94/долар в четвъртък, под 236,02 от последната сесия, тъй като влошаващата се външна позиция на Пакистан и продължаващите политически сътресения продължават да оказват натиск.

По време на часа за въпроси Министерството на междупровинциалната координация информира къщата, че не са правени запитвания срещу Пакистанския борд по крикет (PCB) през последните пет години. Въпреки това беше започнат специален одит на 13 спортни федерации.

Пакистанци в затвора в Иран

Междувременно Министерството на отвъдморските пакистанци информира сесията, че около 12 992 пакистански работници са били регистрирани за работа в Иран, добавяйки, че около 100 пакистанци излежават в иранските затвори в случаи на наркотици, незаконна търговия, незаконно влизане, шпионаж, корупция, кражби и употреба на алкохол.

Министерството също каза в отделен писмен отговор, че над 4,296 милиона работници са заети в страните от Персийския залив. Те включват 2 милиона в Саудитска Арабия, 1,75 милиона в Обединените арабски емирства, 175 000 в Катар, 239 000 в Оман, 68 179 в Кувейт и 58 000 в Бахрейн. Междувременно парламентарният секретар Мехназ Акбар представи законопроекта за междуправителствените търговски сделки за 2022 г.

Федералният министър Муртаза Джавед Абаси предложи да изпрати законопроекта за изменение на регулаторния орган за обществени поръчки на съвместната сесия, тъй като не беше одобрен от Сената.

PTI оставки

В началото на сесията Националното събрание беше информирано, че председателят Раджа Первайз Ашраф е приел оставките на 11 депутати от Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) и ги е препратил на Избирателната комисия на Пакистан (ECP).

Говорителят каза на депутатите, че оставките на Али Мухамад Хан, Фазл Мухамад Хан, Шаукат Али, Фахр Заман, Фарух Хабиб, Иджаз Шах, Джамил Ахмед Хан, Акрам Чима, Шакур Шад, Ширин Мазари и Шандана Гулзар са били приети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *