Най-големият производител на електрически скутери в Индия се подготвя за края на 2027 г. без бензинови двуколесни двигатели

EconomicTimes

Преминаването на Индия към електрически превозни средства е възпрепятствано от високите цени и липсата на инфраструктура за зареждане. Докато Китай представлява 97% от световния парк за електронни скутери, те съставляват по-малко от 1% от общите продажби в Индия, според BloombergNEF.

Най-големият производител на електрически скутери в Индия призова нацията да прекрати продажбите на двуколесни двигатели с бензин до 2027 г., за да ускори преминаването към чисти превозни средства, изостанали от други страни като Китай .  

„2027 г. би било подходящ момент за новите продажби да бъдат 100% електрически“ , каза в интервю Навин Мунджал , управляващ директор на Hero Electric Vehicles Pvt. „Ако оставим нещата на пазарните сили, тогава те се развиват със собствените си темпове и преходът ще бъде много по -бавен от това, което би могло да бъде.“

Преминаването на Индия към електрически превозни средства е възпрепятствано от високите цени и липсата на инфраструктура за зареждане. Докато Китай представлява 97% от световния парк за електронни скутери, те съставляват по-малко от 1% от общите продажби в Индия, според BloombergNEF.
Подмяната на бензинови двуколесни е ключова за справяне с някои от най-токсичните въздухи в света, тъй като те са по-замърсяващи от автомобилите, но все пак съставляват 75% от 296 милиона превозни средства по пътищата на страната към 2019 г.

По -строгият мандат за електрификация ще принуди местните автомобилни производители да ускорят превключването. Hero MotoCorp Ltd., най-големият производител на мотоциклети в света, ще пусне първия си електронен скутер до март 2022 г. Bajaj Auto Ltd. планира да започне доставките на своя електрически скутер Chetak до второто тримесечие на следващата година и ще създаде блок за правят електрически и хибридни модели.

TVS Motor Co. продава само един електрически модел, наречен iQube, в Ню Делхи и Бангалор и планира да се разшири до още 20 индийски града.

„След като целите бъдат постигнати, компаниите ще започнат да планират назад по отношение на веригата на доставки, преквалификация, изисквания към инфраструктурата и финансови последици“, каза Мунджал.„Цялата екосистема започва да се поставя, след като разберете какви са целите.“

Ola Electric, подкрепена от SoftBank Group Corp. и Tiger Global LP, изгражда най-голямата фабрика за двуколесни автомобили в света и миналата седмица продаде около 6 милиарда рупии (82 милиона долара) електронни тротинетки в първия ден на отваряне на поръчките.

Hero Electric планира да инвестира 7 милиарда рупии, за да разшири капацитета си пет пъти до 500 000 единици годишно.Базираната в Ню Делхи компания инсталира зарядни станции в цяла Индия, за да подобри екосистемата на EV и планира да разшири международното си присъствие чрез износ за Европа и Латинска Америка, каза Мунджал.

„Имаме достатъчно и повече боеприпаси в задния двор, които да използваме“, каза той. „С настъпването на по -голяма конкуренция пазарът ще избухне и ние ще бъдем там, за да се възползваме от това.“


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *