Кабинетът одобрява създаването на обществени Wi-Fi мрежи от публични агенти за данни

Официална информация от Посолството на Индия в Бългрия

Съюзният кабинет, председателстван от министър-председателя, Шри Нарендра Моди, одобри предложението на DoT за създаване на обществени Wi-Fi мрежи от публични агенти за събиране на данни (PDOA) за предоставяне на обществена Wi-Fi услуга чрез служби за публични данни ( PDOs), в цялата страна, за да ускорят разпространението на широколентови интернет услуги чрез обществена Wi-Fi мрежа в страната. Няма да се заплаща лицензионна такса за предоставяне на широколентов интернет чрез тези обществени Wi-Fi мрежи.

Предложението ще насърчи растежа на обществените Wi-Fi мрежи в страната и от своя страна ще помогне за разпространението на широколентов интернет, повишаване на доходите и заетостта и овластяването на хората.

Основни характеристики:

Този публичен интерфейс за достъп до Wi-Fi мрежа ще бъде известен като PM-WANI.PM-WANI екосистемата ще се управлява от различни играчи, както е описано по-долу:

• Служба за публични данни (PDO): Тя ще създаде, поддържа и експлоатира само точки за достъп до Wi-Fi, съвместими с WANI, и ще предоставя широколентови услуги на абонатите.

• Агрегатор на публични данни (PDOA): Той ще бъде агрегатор на PDO и ще изпълнява функциите, свързани с оторизация и счетоводство.

• Доставчик на приложения: Той ще разработи приложение за регистриране на потребители и откриване на съвместими с WANI точки за достъп до Wi-Fi в близкия район и ще покаже същото в приложението за достъп до интернет услугата.

• Централен регистър: Той ще поддържа данните за доставчиците на приложения, PDOA и PDO. Като начало Централният регистър ще се поддържа от C-DoT.

Цели

Въпреки че няма да е необходима регистрация за PDO, PDOA и доставчиците на приложения ще се регистрират в DoT чрез онлайн портал за регистрация (SARALSANCHAR; https://saralsanchar.gov.in) на DoT, без да заплащат такса за регистрация. Регистрацията ще бъде предоставена в рамките на 7 дни от кандидатстването.

Очаква се това да бъде по-благоприятно за бизнеса и в съответствие с усилията за улесняване на правенето на бизнес. Пандемията от COVID-19 наложи предоставянето на стабилни и високоскоростни широколентови интернет (данни) услуги на все по-голям брой абонати в страната, включително области, които нямат 4G мобилно покритие. Това може да се постигне чрез внедряване на обществен Wi-Fi.

Освен това разпространението на обществения Wi-Fi не само ще създаде заетост, но и ще увеличи разполагаемите доходи в ръцете на малките и средни предприемачи и ще увеличи БВП на страната.

Разпространението на широколентови услуги чрез обществен Wi-Fi е стъпка към цифровизирана Индия и последващите ползи от това.

Без такса за лиценз за предоставяне на широколентови интернет услуги, използващи обществени точки за достъп до Wi-Fi, масово ще се насърчи разпространението му по цялата дължина и ширина на страната. Наличието и използването на широколентов достъп ще подобри доходите, заетостта, качеството на живот, лекотата на правене на бизнес и т.н.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *