Кабинетът одобрява вливането на капитал в платформата за финансиране на дълга на инфраструктурата NIIF

Официлна информация от посолството на Индия в България

Съюзният кабинет, председателстван от министър-председателя, Шри Нарендра Моди, одобри предложението за вливане на акции от правителството в размер на 6000 крора рупии в NIIF платформа за дълг, спонсорирано от Националния фонд за инвестиции и инфраструктура (NIIF), състоящо се от Aseem Infrastructure Finance Limited (AIFL) и NIIF Infrastructure Finance Limited (NIIF-IFL), при спазване на следните условия:

i. Ще бъдат отпуснати само 2000 рупии през текущата 2020-21 година. С оглед на безпрецедентното финансово състояние и наличието на ограничено фискално пространство поради преобладаващия COVID-19, предложената сума може да бъде изплатена, само ако има готовност и търсене за набиране на дълг.

ii. NIIF ще предприеме всички необходими стъпки, за да използва експедитивно инвестициите в акции от вътрешни и глобални пенсионни фондове и държавни фондове.

Това беше една от дванадесетте ключови мерки, предприети от министъра на финансите и корпоративните въпроси на Съюза Smt. Nirmala Sitharaman, като част от стимула на правителството на Индия за икономиката, под AatmaNirbhar Bharat 3.0 на 12 ноември 2020 г.

Фондът NIIFStrategic Opportunities създаде платформа за дълг, включваща NBFC Infra Debt Fund и NBFC Infra Finance Company. NIIF чрез своя фонд за стратегически възможности („NIIF SOF“) притежава мажоритарна позиция и в двете компании и вече е инвестирал ~ 1899 крора рупии в платформата. Фондът за стратегически възможности (SOF фонд), чрез който е направена инвестицията на NIIF, ще продължи да подкрепя двете компании, освен да инвестира в други подходящи инвестиционни възможности. Настоящото предложение цели директно инвестиция за по-нататъшно мащабиране на потенциала и въздействието на двата субекта в пространството за финансиране на дълговете по инфраструктурата. Това също ще подкрепи усилията на платформата за повишаване на международния капитал. С новото вливане на собствен капитал от правителството, освен собствения капитал, който вече се влива от NIIF SOF, и потенциалното участие на частния сектор, дълговата платформа се очаква да събере достатъчно ресурси за разширяване на дълговата подкрепа от 1,10 000 крора рупии за проекти до 2025.

Стратегия на изпълнение и цели:

а. Стратегията е, че AIFL ще се фокусира предимно върху незавършени / зелени / изоставени активи с по-малко от едногодишни операции. Платформата за финансиране на дълга на инфраструктурата на NIIF ще има собствена вътрешна система за оценка, която ще позволи по-бързото разполагане на средства.

б. NIIF IFL (NBFC-IDF) ще работи като средство за отлежали оперативни активи. Това ще помогне на инвеститорите в инфраструктурата да заменят скъпоструващото банково финансиране с по-евтино финансиране от IDF след пускане в експлоатация. През следващите 5 години (NIP Plan Period), платформата за финансиране на дълга на инфраструктурата NIIF може потенциално да подпомогне изграждането на инфраструктурни проекти на стойност ~ 100 000 крора рупии.

° С. Платформата също ще трябва да набира външен дългосрочен собствен капитал, както и дълг както от вътрешния, така и от международните пазари през следващите няколко години, което може да доведе до мултипликатор от 14 -18 пъти от предложеното вливане на капитал до 6000 крори рупии от GOI.

д. NIIF ще положи силни усилия за използване на инвестициите в акции от правителството, за да катализира инвестициите в акции от местни и глобални пенсионни, застрахователни и държавни фондове в платформата за финансиране на инфраструктурата на NIIF.

Включени разходи:

6000 крора рупии ще бъдат инвестирани като собствен капитал в платформата за дълг на NIIF в рамките на две финансови години, т.е. 2020-21 и 2021-22.

Въздействие:

Очаква се платформата за финансиране на дълга на инфраструктурата на NIIF да допринесе с дълг от близо 1 милиарда крони в инфраструктурния сектор през следващите 5 години. Това ще действа като катализатор за привличане на повече инвестиции в инфраструктурния сектор, както е предвидено в Националния инфраструктурен тръбопровод.

Този процес също ще помогне за облекчаване на излагането на банките на инфраструктурни проекти и ще освободи място за нови проекти на зелено. Укрепването на пространството за финансиране на IDF / извеждане в инфраструктурния сектор ще подпомогне повишаването на ликвидността на инфраструктурните активи и ще намали рисковете.

В Индия инфраструктурните проекти се изпълняват чрез SPV. Обикновено SPV на самостоятелна основа биха намерили за предизвикателство да получат рейтинг на инвестиционна оценка, дори след завършване на строителството. Очаква се също, че платформата за дълг ще привлече дългове от пазара на облигации и ще служи като доверен посредник. AIFL е класиран като AA според Care рейтингите, а NIF-IFL е класиран като AAA от Care Ratings и ICRA. Инвеститорите в облигации търсят по-ниски маржове, отколкото банките, но предпочитат да инвестират в дълг на субекти с рейтинг AAA / AA, за да отговарят на техните собствени насоки за управление на риска. Инвеститорите в дългосрочни облигации, включително пенсионни и застрахователни фондове, обикновено инвестират в облигации с рейтинг AAA.

Очаква се, че добре капитализираната, добре финансирана и добре управлявана дългова платформа на NIIF може да играе основна роля в инфраструктурното финансиране и развитието на облигационния пазар в Индия, като действа като посредник с рейтинг AAA / AA между облигационните пазари и инфраструктурните проекти и компании.

Предшестваща информация:

Съгласно Националната инфраструктурна платформа (NIP), инвестициите в инфраструктурния сектор са насочени към 111 лакх крора рупии през следващите 5 години в различни подсектори, създавайки значителна нужда от дългово финансиране. Това ще изисква най-малко 60 до 70 лакх крори  рупии за дългово финансиране. Тази настояща среда изисква добре капитализирани специализирани финансови институции, насочени към инфраструктурата, като тези, които се разработват от Националния фонд за инвестиции и инфраструктура (NIIF), които могат да се съсредоточат върху кредитирането през целия жизнен цикъл на проекта със силна капиталова база и подход, основан на опит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *