Индия – най-бързо развиващата се икономика на XXI век

Противно на мнението, че Индия е една от най-бедните и изостанали страни в света, икономиката на втората по големина държава в света е една от най-бързо развиващите се през последните 10 години. Към момента Индия има седмата по големина икономика на база БВП. С темповете на растеж, които страната поддържа обаче, очакванията са до 2021 г. да влезе в Топ 5 на гигантите.

Индия - най-бързо развиващата се икономика на XXI век - 0

Икономическите и социални фактори, които стоят зад подобен растеж, изглеждат още по-внушителни на фона на население на страната от 1,37 милиарда души представлява близо над 17% от общата световна популация. Поредното признание за Индия дойде в началото на тази година, когато по време на Световния икономически форум стана ясно, че всичките 10 от най-бързо развиващите се градове в света са именно в страната, информира https://www.marica.bg. В следващите редове са обобщени девет от основните икономически показателя, ключови за развитието на Индия
 
ВЗ: Икономика е нараснала 6 пъти през XXI век
 

През 1999 г. брутният вътрешен продукт на Индия е приблизително 459 млрд. долара, според докладите на Световната банка. През 2018 г. страната генерира еквивалента на 2,726 трилиона щатски долара. Това е експанзия от почти шест пъти за по-малко от две десетилетия, която прави страната най-бързо развиващата се икономика в последните 20 години.
 
ВЗ: В Топ 5 по БВП през 2020 година
 

Според Световната банка БВП на Индия за 2017 година от 2,726 трилиона долара, което е минимнало изоставане спрямо намиращата се на 6 позиция в класацията – Франция, с общ обем от 2,778 трилиона долара. Това прави Индия страната със седмия по големина БВП. Икономистите обаче прогнозират, че през 2020 година, дори и при най-песимистичните прогнози, Индия ще генерира по-голям брутен вътрешен продукт и от Франция и Обединеното кралство, което ще направи Индия петата най-голяма икономика в света.
 
ВЗ: Изоставането от Топ 3
 

Според Бюрото за икономически анализи, БВП на Калифорния за 2018 година е приблизително 2,968 трлн. През същата година общият БВП на Индия е около 2,726 трилиона долара в американска валута, което е с 8,1% по-малко от това на един от щатите, смятан за стълб на икономиката в Америка.
 
ВЗ: Най-бързо развиващата се икономика в света
 

Експертите прогнозират, че индийската икономика ще нарасне поне с 7,4% през финансовата 2019 година, в сравнение с прогнозирания ръст от 6,3% в Китай и едва 2,5% в САЩ. Дори и този впечатляващ растеж е крачка назад от 9-процентното нарастване на индийската икономика от началото на века. Тогава бурният растеж е спрян от глобалната финансова криза, настъпила през 2008 година. Тенденцията е че поне до 2027 година страната ще остане лидер по този показател.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *