Индия и Русия откриват диалог „2+2“ на 6 декември

FinancialExpress

Става ясно, че двете страни ще сключат редица споразумения в областта на отбраната, търговията и инвестициите, науката и технологиите на срещата на върха.

Руският външен министър Сергей Лавров и министърът на отбраната Сергей Шойгу ще посетят Индия, за да проведат първия министерски диалог „2+2“ между двете страни на 6 декември, съобщи руското посолство.

Лавров и Шойгу ще проведат разговорите с министъра на външните работи С. Джайшанкар и министъра на отбраната Раджнат Сингх .

Руският президент Владимир Путин също вероятно ще посети Индия около 6 декември, за да проведе разговори на върха с премиера Нарендра Моди .

„На 6 декември руският външен министър Сергей Лавров заедно с министъра на отбраната Сергей Шойгу ще проведат разговори в Ню Делхи с индийските си колеги С. Джайшанкар и Раджнат Сингх“, каза говорител на посолството. Той каза, че се очаква министрите да проведат задълбочени дискусии по ключови регионални и международни въпроси, включително ситуацията в Азиатско-тихоокеанския регион и събитията в Афганистан и Сирия.

Русия нарича Индо-Тихоокеанския регион Азиатско-Тихоокеанския регион.

Говорителят каза, че двете страни също се очаква да обменят мнения относно взаимодействието в рамките на тристранната Шанхайска организация за сътрудничество (ШОС) и Русия-Индия-Китай (RIC).

„В бъдеще консултациите в този формат се планират да се организират редовно, последователно в Русия и Индия“, каза говорителят.

Индия има министерски формат на диалог „2+2“ с много малко страни, включително САЩ, Япония и Австралия.

Очаква се срещата на върха Моди-Путин да доведе до конкретни резултати за по-нататъшно разширяване на връзките в областите на отбраната, търговията и енергетиката.

Става ясно, че двете страни ще сключат редица споразумения в областта на отбраната, търговията и инвестициите, науката и технологиите на срещата на върха.

Освен обявяването на съвместна комисия по технологии и наука за следващото десетилетие на срещата на върха се предвижда да бъде подновена рамката за военно-техническо сътрудничество.

Индия и Русия също достигнаха до последната фаза на преговорите за споразумение за логистична подкрепа и вероятно то ще бъде подписано или по време на преговорите „два плюс двама“, или на срещата на върха.

Пактът ще позволи на военните на двете страни да използват взаимно базите си за ремонт и попълване на доставките, освен че ще улесни разширяването на цялостното сътрудничество в областта на отбраната.

Срещата на върха беше отложена миналата година заради пандемията от COVID-19.

И двете страни имат механизъм, според който премиерът на Индия и руският президент провеждат всяка година среща на върха, за да преразгледат цялата гама от връзки.

Досега 20 годишни срещи на върха са се провели алтернативно в Индия и Русия.

Русия беше изпитан във времето партньор за Индия и страната беше ключов стълб на външната политика на Ню Делхи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *