Индия и Канада обсъждат начини за засилване на сътрудничеството в областта на науката и технологиите

По матеариал на https://www.financialexpress.com/lifestyle/science/india-canada-discuss-ways-to-strengthen-collaboration-in-science-and-tech/2050770/?fbclid=IwAR2VJ2S0vEn3Fqta9nG-2kjuOUlN0DHui54Bm9-P1dqstuNWAA4SUyQU4A4

Индия и Канада обсъдиха начини за засилване на сътрудничеството в областта на науката и технологиите чрез укрепване на съществуващите международни връзки, споделяне на най-добри практики и иницииране на ново сътрудничество между правителствата и институциите, се казва в изявление в понеделник. Изявлението е по време на конференция, организирана практически от Индийско-канадския център за иновативно мултидисциплинарно партньорство за ускоряване на трансформацията и устойчивостта на общността (IC-IMPACTS) на 6 август.

В рамките на кръглата маса след откриването на конференцията бяха направени подробни презентации относно двустранните дейности, които се провеждат по програмата на Департамента за наука и технологии – Отдел по биотехнология (DBT) -IC-IMPACTS, се казва в изявлението. Съветникът по международно сътрудничество за DST и ръководителят на SK Varshney изтъкна съвместни изследвания в нововъзникващите науки с потенциал за превеждане на научни изследвания в търговски приложения от социално значение.

Изтъквайки значението на индо-канадското сътрудничество в областта на науката и технологиите, секретарят на DST Ашутош Шарма заяви, че трябва да се проучи как може сътрудничеството да израстне на по-високо ниво. Най-добрите практики в областта на участието на жените в науката, внедряването на технологии, разнообразието в науката и STEM в училищата могат да бъдат споделени между тях, освен проучване на нови изследвания в областта на изкуствения интелект, квантовите науки и електрическата мобилност, се казва в изявление, цитиращо Шарма.

Научният директор и изпълнителен директор на IC-IMPACTS Неми Бантия информира, че проектът IC-IMPACT е довел до 1 229 публикации, 63 двустранни изследователски проекта, 24 внедрявания на технологии, 352 партньорства и 29 патента и разкрития на технологии.

Той каза също, че приблизително 200 висококвалифицирани индийски студенти и голям брой канадски студенти, повечето от които са магистри, докторанти и професори, са били обучавани в рамките на IC-IMPACT. Проектите, реализирани в рамките на това партньорство, пряко доведоха до седем стартиращи фирми и създаване на много работни места за млади висшисти.

Секретарят на DBT Renu Swarup подчерта необходимостта от започване на ново сътрудничество и работа с канадското правителство и институции. Алехандро Адем, президент на Канадския съвет за природни науки и инженерни изследвания, също изрази ентусиазма си за съвместно сътрудничество в приложения, вариращи от квантовата наука, изкуствения интелект до здравните науки, се добавя в изявлението.

DST работи с IC-IMPACTS за научноизследователски партньорства от 2013 г. Това партньорство е насочено към съвместна работа с общностите в двете държави за разработване на решения в общността за най-належащите нужди, се казва в изявлението.

Основните фокусни области на научноизследователското сътрудничество в рамките на IC-IMPACT са зелените сгради и интелигентните градове; оцеляване на обитателите в сгради по време на пожари; интегрирано управление на водите и безопасна и устойчива инфраструктура; и здравословни проблеми, произтичащи от пренасяни от вода и инфекциозни заболявания, добави той.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *